magazin
17

Zatvoren Muzej erotike u Parizu, eksponati prodati na aukciji za pola miliona eura

Klix.ba
Pariski Muzej erotike je prije nekoliko dana zatvorio svoja vrata za posjetioce, nakon što je vlasnik zgrade u kojoj je muzej smješten odlučio prekinuti najam. Eksponati muzeja su prodati na aukciji povodom zatvaranja, a vlasnici su uspjeli zaraditi gotovo pola miliona eura.

Prodaja eksponata prije zatvaranja muzeja vlasnicima je donijela tri puta veću zaradu nego što je to bilo predviđeno procjenom. Prodata je gotovo cjelokupna kolekcija muzeja koja ima otprilike 2.000 eksponata.

Na prodaju je otišlo sve, od tajlandske lule u obliku penisa, do falusoidne šume i mramorne statue hinduskog boga Višnu iz indijskog tantričkog hrama iz 18. stoljeća, piše Daily Mail.

Na aukciji su se našle i fotografije i umjetnička djela s kraja 19. stoljeća i to iz perioda kada je Pariz bio poznat kao grad užitaka. Neki od objekata u muzeju su bili dijelom zapljena iz bordela s kraja Drugog svjetskog rata, a skulptura žene u seksualnom odnosu sa robotom definitivno je privukla najviše pažnje. Prodata je za 33.000 eura iako je njena procijenjena vrijednost iznosila 7.000 eura.

Aukciji je prisustvovalo više od 500 kupaca.

"Mnogi od njih ovdje su došli kako bi dobili priliku da posjeduju i zadrže za sebe jedan suvenir ovog muzeja koji ovako definitivno neće biti zaboravljen", rekao je aukcioner Bertrand Cornette.

Slika Mona Lise sa otkrivenom dojkom prodata je za 13.000 eura, dok je rad Salvadora Dalija pod nazivom "Mlada djevica sodomizirana rogovima njenog djevičanstva" prodat za 20.600 eura.

Vlasnici muzeja Jo Khalifa i Alain Plumey, bivša zvijezda erotskih filmova, osnovali su muzej prije 18 godina, a ističu kako nikada nisu dobili nikakav vid pomoći niti podrške od države ili grada.