magazin
1

Zasnivanje korasonistike

Klix.ba
Vijeće Odsjeka za književnosti konstitutivnih naroda i ostalih u BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu jednoglasno je izglasalo usvajanje prijedloga za otvaranje katedre za korasonistiku.

Zasnivač inicijative, prof. dr. Himzo O. Četvrtina, izjavio je za medije da je ovim izglasavanjem dobivena bitka, ali ne i rat, te da je ovo veliki korak za čovječanstvo, ali mali za korasoniste. Uvaženi profesor ističe da se nakon trijumfalnog izglasavanja sa ovim prijedlogom ide na naučno-nastavno vijeće fakulteta, a potom predstoji proces ovjeravanja statusa od stane Rektorata Univerziteta. Svoje izlaganje, ugledni znanstvenik zaključio je diskursom Kike Kovača: "Ako li ga ne usvoje, jebaće im rogo ćaću".

Inače, korasonistika je, prema definiciji prof. dr. Himze O. Četvrtine, književno-teorijska disciplina koja se bavi izučavanjem internet-sapunice Corason de Toba calcarea, a u svoj znanstveno-analitički aparat uključuje proučavanje intermedijalnih reperkusija u narativnim i ekstranarativnim regulacijama sižea, neobiografistički pristup izučavanja diskurza narativnog subjekta, izučavanje neoepistemološke arheologije u rizomatskom razlitku narativne teksture, krosdisciplinarno dizkurzivno-stilističko analiziranje narativne mreže diskurza, proučavanje semiotike sapunice, te još čitav niz znanstvenih pristupa na koje će istraživači vremenom "nadoći".

Šef Odsjeka, prof. dr. (i abd. akademik) Skenderaga Proha pohvalio je rad mladog kolege te istakao da književna nauka u našoj zemlji proživljava veliku epohu. Abd. akademik ističe da beskompromisno i nonkonformističko bavljenje znanošću, takorekuć, moral i etika toga zvanja, neminovno implicira bavljenje vlastitim kulturološkim krugom i njegovim datostima ma koje provenijencije i prosedea bili, a ne ketmensku i samozatajnu orijentaciju ka univerzalnim vrijednostima, te dodaje da, ako Englezi mogu imati šekspirologiju, Rusi puškinologiju, Španci servantistiku, zašto onda, zaboga, mi ne bismo mogli imati korasonistiku.