Reagovao Krug 99
18

Vlada KS udara na autonomiju i nezavisnost Univerziteta

FENA
Zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" smatra da posljednja odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) o stavljanju van snage dosadašnjeg i raspisivanju novog konkursa za rektora Unverziteta u Sarajevu predstavlja nezapamćeni udar na autonomiju i nezavisnost Univerziteta i akademski dignitet kandidata, kao i svih aktera nastavno-naučne zajednice u procesu demokratskog izbora rektora.

"Ova, politički kratkovida odluka Vlade samo nagovještava davno prevaziđene revolucionarne metode i prevratničko nasilje nad akademskom zajednicom.

Mimo cijelog demokratskog svijeta i stotinama godina građene pozicije evropskih univerziteta izgleda da će se na ovaj način naš Univezitet dovesti u poziciju 'tamne mrlje' u zajednici univerziteta demokratskog svijeta", kaže se u saopćenju "Kruga 99"

"Krug 99" poziva cijelu akademsku zajednicu da digne glas protiv, kako se kaže, takvih metoda političkog inžinjeringa, a Senat Univerziteta i druge institucije Univerziteta na demokratske i pravne postupke u odbrani legitimiteta autonomije Univerziteta i časti akademske zajednice.

"Krug 99", također, očekuje punu otvorenost i odgovornost Rektorata Univerziteta u Sarajevu za (ne)legitimnost izbornog postupka rektora.

Krug 99. pozivaj institucije Univerziteta da definišu vlastiti kodeks u demokratskim izborima na fakultetima i Univerzitetu i koji će mimo etnonacionalnih kriterija, koji su predmet instrumentalizacije političkih stranaka, predstavljati izraz one običajnosti u kojima je trajao sukladan život i mir u BiH.

"Univerzitet u Sarajevu, kao i čitavo visoko obrazovanje u BiH treba korjenite promjene i reformu na demokratskim i akademskim principima koja će omogućiti intenzivnije integracijske procese i približiti bosanskohercegovačko društvo prostoru Evropske unije, kao i generirarti takve megaprojekte za dugoračan održiv razvoj BiH.

Univerzitet u Sarajevu mogu voditi kadrovi sa međunarodnim referencama i vizijama koje prepoznaju ulogu univerziteta u procesu globalizacije i stvaranju novih društvenih vrijednosti.

Reformisan i akademski osnažen, oslobođen političkih neprincipijelnosti, Univerzitet u Sarajevu je istinska šansa za BiH", kaže se usaopćenju "Kruga 99".