{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS udara na autonomiju i nezavisnost Univerziteta

F
27.7.2012. u 18:58
18
30
Vlada KS udara na autonomiju i nezavisnost Univerziteta
18
Vlada KS udara na autonomiju i nezavisnost Univerziteta
Zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" smatra da posljednja odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) o stavljanju van snage dosadašnjeg i raspisivanju novog konkursa za rektora Unverziteta u Sarajevu predstavlja nezapamćeni udar na autonomiju i nezavisnost Univerziteta i akademski dignitet kandidata, kao i svih aktera nastavno-naučne zajednice u procesu demokratskog izbora rektora.
"Ova, politički kratkovida odluka Vlade samo nagovještava davno prevaziđene revolucionarne metode i prevratničko nasilje nad akademskom zajednicom.

Mimo cijelog demokratskog svijeta i stotinama godina građene pozicije evropskih univerziteta izgleda da će se na ovaj način naš Univezitet dovesti u poziciju 'tamne mrlje' u zajednici univerziteta demokratskog svijeta", kaže se u saopćenju "Kruga 99"

"Krug 99" poziva cijelu akademsku zajednicu da digne glas protiv, kako se kaže, takvih metoda političkog inžinjeringa, a Senat Univerziteta i druge institucije Univerziteta na demokratske i pravne postupke u odbrani legitimiteta autonomije Univerziteta i časti akademske zajednice.

"Krug 99", također, očekuje punu otvorenost i odgovornost Rektorata Univerziteta u Sarajevu za (ne)legitimnost izbornog postupka rektora.

Krug 99. pozivaj institucije Univerziteta da definišu vlastiti kodeks u demokratskim izborima na fakultetima i Univerzitetu i koji će mimo etnonacionalnih kriterija, koji su predmet instrumentalizacije političkih stranaka, predstavljati izraz one običajnosti u kojima je trajao sukladan život i mir u BiH.

"Univerzitet u Sarajevu, kao i čitavo visoko obrazovanje u BiH treba korjenite promjene i reformu na demokratskim i akademskim principima koja će omogućiti intenzivnije integracijske procese i približiti bosanskohercegovačko društvo prostoru Evropske unije, kao i generirarti takve megaprojekte za dugoračan održiv razvoj BiH.

Univerzitet u Sarajevu mogu voditi kadrovi sa međunarodnim referencama i vizijama koje prepoznaju ulogu univerziteta u procesu globalizacije i stvaranju novih društvenih vrijednosti.

Reformisan i akademski osnažen, oslobođen političkih neprincipijelnosti, Univerzitet u Sarajevu je istinska šansa za BiH", kaže se usaopćenju "Kruga 99".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: