Igra rituala
218

Znate li zašto Šveđani petkom uveče ne izlaze iz kuće?

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šveđani itekako drže do svojih rituala. Pauza za kafu, koja se naziva "fika", najčešće prođe uz kakav slatkiš, poput pužića s cimetom i nerijetko im služi za "resetovanje" od posla i napornih obaveza.

I dok se "fika" može praktikovati svaki dan, srijeda je dan za "malu subotu", odnosno zabavu uz piće da se "prepolovi sedmica", odnosno brže prođe čekanje vikenda.

U Švedskoj je "lillördag" ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vrijeme dan odmora zamijenio je dan druženja uz pokoju čašicu pića.

Četvrtkom pak, vade tavu za palačinke i čiste svinjetinu za varivo od žutog graška koja se tim danom često nalazi i na dnevnim jelovnicima u restoranima. A petkom?

Udobni petak ili "fredagsmys" sinonim je za ritualni kraj radne sedmice na kauču uz neko fino jelo. Ako nisu u igri tortilje, to može biti i burger ili pizza - glavno je da ispunjava srećom, toplinom i (najčešće) kalorijama.

Umjesto ostajanja petkom do kasno na poslu - ili dugih noćnih izlazaka, kraj radne sedmice mnogi Šveđani obilježavaju uz neku seriju ili film, eventualno druženje s prijateljima ili porodicom pod dekom.

BBC prenosi da čak 98 posto Šveđana u svom ritualu petkom uživa barem jednom mjesečno i daju prednost fredagsmysu nad odlaskom u bioskop, pozorište, klubove, vježbanjem, kuhanjem, pa čak i seksom.