Komentari (115)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bosna najstarija država balkana, prvi smo sve imalo od pisma, državnosti, autohotnih stećaka gdje nema nigdje samo ovdje, jer Bosna je autohotna.Bog Bosna Bošnjaci ⚜️
Ima stećaka i u hrvatskoj i srbiji i crnoj gori pisani su ćirilicom slavenskim pismom ćirila i metodija , a zapitaj se koji narod u BiH se zove Draža Ostoja Vuk Vlatko Jelena Milica , tko gradi Crkve i tko se u njima moli i tko piše jedini pise ćirilicom u BiH.
Stecci nemaju veze sa muslimanima
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
@sivikamion12....Glagoljicom jarane....od nje je i nastala ćirilica...malo edukacije nije na odmet!!
Svi se nešto nabacuju koji narod je u BiH je najstariji, najviše autohton, čiji su kraljevi itd., a znanost daje najbolje odgovore. I2a dinarska haplogrupa dominira u BiH i Hrvatskoj, a toj haplogrupi pripada 65% Hrvata u BiH, a najviše je zastupljena među Hrvatima Zap. Hercegovine čak 77%. Kod Bošnjaka je ta haplogrupa zastupljena 43.5%, a kod BiH Srba 31%. Dakle, Hrvati u BiH su autohtoni i genetski najčišći narod u regiji.
U Hercegovini živi 190.000 Hrvata koji imaju kompanije koje uprihode 9 milijardi KM, po glavi Hrvata 47.000 KM. Hercegovačkih Bošnjaka je 80 tisuća i oni obrnu 1.3 mlrd km godišnje, po glavi Bošnjaka 16.000 km. Srba u Istočnoj Hercegovini je 65.000 i oni uprihode 1.3 mlrd. km, po glavi Srbina 20.000 km. Hrvati u Hercegovini ekonomski dominiraju, uspješniji su i produktivniji od ostalih naroda jer su autohtoni i vole svoj kamen!
Jedan Niš u Srbiji (183.000) ima kompanije koje uprihode 3.4 mlrd. km godišnje, po glavi 18.500 km, a Županija Zapadnohercegovačka na 81K Hrvata ima poduzetnike koji uprihode 4.1 mlrd. km, po glavi 50.000. Još milijardu km u RH hercegovački Hrvati uprihode preko svojih filijala, sve skupa 5.1 mlrd. KM. Neki hercegovačke Hrvate trpaju pod Srbe i ja bi u takve teorije i vjerovao da su Nišlije produktivne koliko i Hrvati ZHŽ, ali iz priloženog se vidi da nismo nimalo slični.
Vrlo lijep tekst, ali netačan. Draža je bio narodni arhitekti. Prvi školovani graditelji koji su stizali u Bosnu bili su u doba bana Stjepana Kotromanića sredinom XIV vijeka. Radi se Nikoli Firentincu. Firentinac kao urbano čeljade nije izdržao da se druži sa vukovima po Kraljevoj sutjeskoj, pa je vrlo brzo otišao nazad u Italiju. Od njega su nam ostale prelijepi trifore na Bobovcu (sada u Zemaljskom muzeju).
najdrazi mi je ovaj sto je projektovo hrdzavu zgradu na skenderiji citavo nam sarajevo sruseno jos nam nova zgrada hrdzava
Dok je u ostatku Evrope apsolutnu vlast imao kralj, Bosna je imala sudstvo, o čemu osim stećaka svjedoče i kamene - sudačke stolice rasprostranjene širom današnje BH.
hahaha prvi arhitekt od prije 20 godina
Sad ide napad bolesnih Srba (naravno ne normalnih) koji smatraju da nema historije osim njihove. Idu napadi gdje god se pojavi historijska činjenica o Bosni jer su dresirani da laju na to.
Jbt od Kulina Bana , velikih sudija Gradesa, , Harmandica, Eze Arnauta, Huseina Smajlovića Zenička kotlina spade na najprimitivnijeg seljaka Kasumovica. NEVJEROVATNO
Bosna se voli, Bosna je ljubav. ❤️
Srbi su zaista bolestan narod...pa ima li ijedan post koji je CINJENICA a da vi ne lupetate i ne serete kako STE VI VI VI VI GLAVNI I OD VAS POTICE SVE? STVARNO NEMA BOLESNIJEG NARODA I NAPACENIJEG!
Crkva sv.Jurja, sapienti sat, nije Đurđa niti Đorđa. Prije dolaska Turaka, po turskim izvorima Bosna je bila katolička zemlja naseljena sa 700.000 katolika, 70.000 bogumila i 25.000 stanovnika grčko-iztočne vjere ( izbjeglica pred Tucima).
@Vinkomiro Ne rise servine jedan pokatoliceni. Da su Bosnjaci bili katolici, zasto bi papa slao inkvizicije u Bosnu. Skoro niko od naroda nije presao u katolike. Katolici su postali samo dva zadnja vladara, misleci da ce ih papa spasiti od turskog osvajanja.
@Vinkomiro Gdje si to procitao. Na hrvatskoj vikipediji, kod onog Srbe Nine Raspudica. Bosnjaci bili katolici, pa papa slao inkvizicuju da ih dodatno pokatolicava, je li. Vi pokatoliceni Srbi ste veci mitomani od ovih sumskih.
živ je draža, umro nije
Kamenjarski Srbi se usphuali ne znaju šta je bosančica 😂 i da je islam kasnije došao to niko i ne poriče a oni se ko mutavi drze tog.
fakat, čudna je ta njihova opterećenost ovakvim glupostima...
Svo sam vrijeme živio u zabludi, misleći da je to Faruk Kapidžić!
kad se sjati pola RSea i ono malo skutora hercegovackih da sole pamet, hahaha sve istoricar do historicara😂
Ja sam Bosanc bio i ostat ću ! Mi smo svi BOSANCI ne bitno koje smo vjere mi smo BOSANCI od bosanske majke Marije,Jelene i Aiše od bosanskih očeva Bogdana,Borisa i Osmana.