Zanimljivosti
5

Život muškaraca koji posjeduju seks lutke: Silikonski "izvor sigurnosti"

Klix.ba
(Foto: Benita Marcussen )
Fotoreporterka iz Kopenhagena Benita Marcussen je putem online foruma kontaktirala nekoliko ljubitelja seks lutki kako bi ih zamolila da joj dopuste da ih fotografiše sa njihovom "vrijednom imovinom".

"Muškarci brinu o svojim lutkama i tretiraju ih sa poštovanjem kao drage prijateljice", kaže Benita, te pojašnjava kako su se muškarci odlučili da joj poziraju sa svojim lutkama jer smatraju da ljudi trebaju shvatiti kako u ovoj priči ima mnogo više od onoga što većina misli.

"Smatraju da je to mnogo više od obične 'muškarac posjeduje seks lutku' priče, iako je dosta njih izabralo da ostane anonimno. Uglavnom ostaju izvan medija jer osjećaju da ih društvo često pogrešno shvata, što utječe na njih", dodaje Marcussen.

Za svoje lutke, koje se rade po narudžbi, muškarci su spremni izdvojiti između 6.000 i 50.000 dolara. Da bi se napravila jedna silikonska lutka potrebno je i do 80 sati, a muškarci mogu birati sve detalje, od oblika tijela, lica, boje kose i očiju.

Marcussen je kazala kako muškarci u seriji njenih fotografija dijele različite životne priče.

"Svi imaju različite priče i razloge zbog kojih su dio ove zajednice. Neki su oženjeni i imaju djecu, drugi su razvedeni nakon više od deset godina braka. Jedan od njih je svoju ženu ostavio kratko prije nego su se trebali vjenčati", priča Marcussen, te ističe kako ovi muškarci uživaju u tome da pokazuju svoje lutke drugim korisnicima foruma. Za njih su lutke, pojašnjava fotoreporterka, svojevrstan izvor sigurnosti.

"Lutke im daju sigurnost i nešto čemu će se vratiti kući, one su neko ko će ostati uz njih u godinama koje dolaze", kaže ona.