Nedostatak sna
19

Žene spavaju manje od muškaraca, a razloga je mnogo

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnoge žene često se pitaju zašto su stalno umorne. Objašnjenje na ovo pitanja dala je Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije. Novo istraživanje otkrilo je da prosječna žena u Velikoj Britaniji gubi tri sata sna u noći, što na godišnjem nivou znači otprilike 1095 sati sna manje.

Za to su dijelom krivi muškarci, na prvom mjestu njihovo hrkanje, a drugi faktori su bol zbog menstrualnog ciklusa i buđenja zbog djece.

Firma "Benson for Beds" ispitala je navike spavanja 2000 parova. Ispostavilo se da zbog nedostatka sna žene imaju manje samopouzdanja, a i veća je vjerovatnoća da će se nezdravo hraniti ako su umorne.

Trećina žena kaže da se budi svaku noć, dok jedna od dvije tvrdi da je hronično nenaspavana. S druge strane, samo dvojica od deset muškaraca izjavili su da im se remeti san.

Jedan od tri ispitanika kazao je da ih iscrpljenost čini depresivnim, a čak 73 posto da su zbog toga na rubu živaca.

Osim što utječe na mentalno zdravlje, nedostatak sna može uzrokovati i niz drugih zabrinjavajućih problema.

"Hroničan umor i loš san izlažu vas povećanom riziku od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa te skraćuju životni vijek. Većina odraslih za normalno funkcioniranje treba osam sati sna, ali nekima je to previše, a drugima premalo. Važno je saznati šta je za vas idealno i onda se truditi to postići", pojašnjavaju stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Njihova preporuka je da manjak sna pokušate nadoknaditi vikendom kad uglavnom imate manje obveza.