Opasnost i maštovitost
0

FOTO / Zavirite u svijet umjetnika koji prkosi gravitaciji

Sarajevo-x.com
Dobrodošli u svijet Lija Weija - pravog akcionog junaka koji neprestano riskira vlastiti život kako bi načinio nevjerovatno dramatične fotografije. To je čovjek koji prkosi gravitaciji. Vidjet ćete ga kako stoji na tucetu balona od helija, kako visi sa prozora ureda na 25. spratu, ili kako stoji na vrhu ulične svjetiljke…

Da bi načinio jednu od ovih zapanjujućih fotogragija, Weiju je ponekad potrebno i šest mjeseci pripreme. Nije tako lako visiti s mosta ili lebdjeti u zraku… Potrebno je za to mnogo rekvizita, mnogo efekata poput dima, ogledala, žica, pa čak i dizalica i naravno, potrebni su saradnici…

Kada se osmisli scena i sve organizuje, onda je vrijeme za fotografiju… Zatim slijedi kompjuterska obrada, brisanje žica, sigurnosnih pojaseve i svih ostalih rekvizita koji su korišteni.

Li Wei se ovime bavi od 1999. godine i do sada je zahvaljujući svom neobičnom poslu zaradio nekoliko desetina hiljada eura.

"Volim postizati nemoguće. Moje fotografije prikazuju nestabilnost, nabijene su opasnošću a ja volim taj osjećaj dok radim", kazao je Wei, prenosi "Daily Mail".

Za neke fotografije potrebno je i do šest mjeseci rada, dok su neke veoma jednostavne i u tren oka budu gotove, tvrdi 40-godišnji Kinez.

"Najviše puta sam se povrijedio na žicu, a jednom mi se glava zaglavila u oknu razbijenog stakla. Najteže nam je bilo načiniti fotografiju na kojoj 12 ljudi i ja lebdimo iznad automobila koji plovi zrakom. Morali smo koristiti nekoliko dizalica kako bismo napravili savršenu fotografiju", kazao je Wei nastavljajući:
"Druga najteža fotografija je ona gdje visim s prozora ureda na 25. spratu. Kažem da je najteža jer nisam imao pomoćnike i sve sam morao uraditi sam. A, najdraža fotografija mi je ona na kojoj stojim na tucetu balona od helija koje drži moja kćerka."
Wei je istakao i to kako voli raditi sa svojom kćerkom, te napomenuo kako fotografije uglavnom odražavaju njegova osjećanja.
"Ovaj posao je opasan, ali ja to volim. Vrijedi rizikovati, prkositi gravitaciji i letjeti zrakom."