Zanimljivosti
3

Zatvorenik počeo "jesti zatvor", guta šarafe, igle i metal

Klix.ba
Sedamnaestogodišnji Amerikanac Lamont Cathey, koji je veoma talentovan košarkaš, završio je u zatvoru nakon što je opljačkao piceriju. Međutim, čuvare i ostale zatvorenike je šokirao svojim ponašanjem kada je počeo jesti šarafe, igle i metal.
Lamont Cathey
Lamont Cathey

Cathey je smješten u Okružni zatvor Cook u Chicagu nakon što je prije šesnaest mjeseci uhapšen zbog pljačke picerije. S obzirom da niko nije platio jamčevinu od 5.000 dolara, Cathey je ostao u zatvoru, a nedavno ga je počeo "jesti". Mladić je počeo gutati šarafe, igle, rajsingle, dijelove kože i medicinska pomagala.

Povrede koje je nanio svojim unutrašnjim organima su toliko teške da je u bolnici završio dvadesetak puta, a za njegovo liječenje je zatvor morao platiti više od milion dolara.

"On doslovno jede zavor. Savršen je primjer neefikasnosti našeg sistema. Ovo je jedan tužan i frustrirajući slučaj", izjavila je direktorica zatvora Cara Smith.

U mnogim slučajevima se zatvorenici nađu u zatvoru u Chicagu zbog malih prekršaja, ali u njemu ostaju godinama jer nemaju novca za jamčevinu. U tom periodu su pod lošim utjecajem starijih zatvorenika, zbog čega počine nova krivična djela i nasilno se ponašaju.

Catheyjeva porodica tvrdid a je zatvor kriv zbog njegovog trenutnog stanja. Njegovi advokati tvrde da mu je potrebno psihijatrijsko liječenje.