Zanimljivosti
0

Zašto igranje Monopola traje tako dugo i završava svađom

Klix.ba
Igranje Monopola često može potrajati satima i najčešće završi svađom igrača. Razlog beskrajnom trajanju igre je taj što igrači najčešće previde jedno vrlo bitno pravilo.

Nedavno su blogeri koji pišu o igrama pokrenuli internet kampanju u kojoj objašnjavaju ljudima kako pravilno igrati ovu društvenu igru, a najbitnije pravilo, koje mnogi uopće ne pročitaju, objavili su na Twitteru.

Pravila Monopola zahtijevaju da, kada igrač stane na neko polje koje nije kupljeno i odluči da ga ne želi kupiti, banka ga odmah treba staviti na aukciju. Cilj je da se polja što prije rasprodaju i ubrza igra. Ipak, mnogi igrači previde ovo pravilo misleći da će polje biti dostupno sve dok neko ponovo ne stane na njega, što se može desiti satima kasnije. Primjera radi, najduža partija Monopola trajala je 70 dana.

Zvanična pravila igre, koja je objavio proizvođač Hasbro, navode da ukoliko igrač ne želi kupiti polje na koje je stao, banka ga prodaje na aukciji koja može početi bilo kojom cijenom.

Igranje Monopola prema pravilima znatno ubrzava igru, a čini je i zabavnijom, budući da se povećava interakcija između igrača. Još jedno pravilo, koje mnogi previde, je to da je zabranjeno građenje više od jednog hotela.

Igranje Monopola počelo je 1935. u Americi i raširilo se širom svijeta, od tada je napravljeno šest milijardi zelenih kućica i 2,25 milijardi crvenih hotela, a igru je igralo više od milijardu ljudi. Igra je prevedena na 43 jezika i prilagođena za 111 zemalja.