Zanimljivosti
796

Zastava BiH među 10 najljepših na svijetu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosna i Hercegovina
Jonny Sharples, član britanskig Instituta za zastave, napravio je spisak najljepših zastava svijeta, među kojima je i državna zastava BiH, ali i jedna zastava susjedne zemlje.

Institut za zastave Ujedinjenog Kraljevstva (The Flag Institute) vodeća je svjetska organizacija za istraživanje i dokumentovanje svjetskih zastava. Institut je i najveća svjetska organizacija po broju članova ljubitelja veksilologije, a osnovan je 1971. godine.

Sharples je u obzir uzeo zastave suverenih država članica Ujedinjenih nacija, a na top-listi se nalazi njih deset.

Najzanimljivije je to što se zastava Bosne i Hercegovine nalazi na trećem mjestu, a Sharples svoj odabir objašnjava subjektivnom zaljubljenošću u dijagonale i zvijezde koje dominiraju u slučaju zastave naše zemlje.

"Ipak, najbitnija stvar u zastavi BiH jeste kontrast koji stvaraju plava i žuta boja, upravo zbog toga su i dresovi Boca Juniorsa tako upečatljivi“, rekao je Sharples.

Na devetom mjestu nalazi se zastava Hrvatske koja je opčinila stručnjaka zbog svoje karakteristične šahovnice po kojoj, kako sam kaže, najviše pamti fudbalsko Evropsko prvenstvo 1996. i Svjetsko 1998. godine.

Na prvom mjestu je zastava Papue Nove Gvineje, a autor liste smatra kako je ona dovoljno lijepa da krasi muzej Louvre umjesto Mona Lise. U nastavku slijedi kompletni spisak 10 najljepših zastava svijeta prema izboru Jonnyja Sharplesa:

1. Papua Nova Gvineja 2. Demokratska Republika Kongo 3. Bosna i Hercegovina 4. Maršalova Ostrva 5. Vanuatu 6. Panama 7. Svaziland 8. Mozambik 9. Hrvatska 10. Kipar