Kina
0

Zabranjeno fizičko kažnjavanje ovisnika o internetu

FENA
Ministarstvo zdravlja Kine zabranilo je fizičko kažnjavanje u odvikavanju tinejdžera od pretjerane upotrebe interneta, nekoliko mjeseci nakon što je u jednom kampu za liječenje zavisnosti pretučen petnaestogodišnji dječak.

Više od 200 organizacija trenutno nudi liječenje od "poremećaja" upotrebe interneta i roditelji u Kini mogu da im se obrate za pomoć , dok vlada u Pekingu sve češće upozorava na nezdrave navike mladih na tom polju, prenosi u četvrtak Reuters.

U mnogim kampovima za odvikavanje od interneta vlada vojnička atmosfera. Pacijenti su prisiljeni da sate provedene ispred računara zamjene napornim fizičkim radom ili još ekstremnijim "tretmanima" za liječenje.

  • U sprječavanju pretjerane upotrebe interneta treba strogo da se zabrani ograničavanje lične slobode i fizičko kažnjavanje, navodi se na sajtu kineskog ministarstva, uz napomenu da je cilj liječenja da se ljudi naviknu na normalnu upotrebu interneta, a ne da ga se u potpunosti odreknu.

Smrt 15-godišnjeg dječaka Deng Seshana samo nekoliko sati nakon što je početkom augusta primljen u kamp za odvikavanje od interneta u kineskoj provinciji Guangsji, izazvala je medijsku buru u Kini. Vlada u Pekingu je već u julu zabranila upotrebu elektrošokova u liječenju zavisnosti od interneta, nakon što je u medijima objavljeno da je jedan kontroverzni psihijatar primijenio tu vrstu tretmana na gotovo 3.000 tinejdžera.