Zabranjeno fizičko kažnjavanje ovisnika o internetu

F
FENA
5.11.2009. u 19:10
0
1
Zabranjeno fizičko kažnjavanje ovisnika o internetu
0
Zabranjeno fizičko kažnjavanje ovisnika o internetu
Ministarstvo zdravlja Kine zabranilo je fizičko kažnjavanje u odvikavanju tinejdžera od pretjerane upotrebe interneta, nekoliko mjeseci nakon što je u jednom kampu za liječenje zavisnosti pretučen petnaestogodišnji dječak.
Više od 200 organizacija trenutno nudi liječenje od "poremećaja" upotrebe interneta i roditelji u Kini mogu da im se obrate za pomoć , dok vlada u Pekingu sve češće upozorava na nezdrave navike mladih na tom polju, prenosi u četvrtak Reuters.

U mnogim kampovima za odvikavanje od interneta vlada vojnička atmosfera. Pacijenti su prisiljeni da sate provedene ispred računara zamjene napornim fizičkim radom ili još ekstremnijim "tretmanima" za liječenje.

- U sprječavanju pretjerane upotrebe interneta treba strogo da se zabrani ograničavanje lične slobode i fizičko kažnjavanje, navodi se na sajtu kineskog ministarstva, uz napomenu da je cilj liječenja da se ljudi naviknu na normalnu upotrebu interneta, a ne da ga se u potpunosti odreknu.

Smrt 15-godišnjeg dječaka Deng Seshana samo nekoliko sati nakon što je početkom augusta primljen u kamp za odvikavanje od interneta u kineskoj provinciji Guangsji, izazvala je medijsku buru u Kini. Vlada u Pekingu je već u julu zabranila upotrebu elektrošokova u liječenju zavisnosti od interneta, nakon što je u medijima objavljeno da je jedan kontroverzni psihijatar primijenio tu vrstu tretmana na gotovo 3.000 tinejdžera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: