Budući akademski građani
0

Za američke studente Beethoven je pas, a Sarajevo ratna zona

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Mladi Amerikanci koji se ove godine upisuju na fakultete ne znaju pisati kurzivom, vjeruju da je elektronska pošta prespora, te misle da je Beethoven pas, a Michelangelo kompjuterski virus. Pokazali su to upitnici na koje su odgovarali.

Prema mišljenju većine njih, Čehoslovačka nikad nije postojala, Fergie je pop-pjevačica, a ne vojvotkinja, Clint Eastwood je osjetljivi filmski režiser, a ne Dirty Harry, dok John McEnroe snima TV-reklame, a nije teniser.

Listu nazvanu "Mindset" od najglupljih odgovora budućih studenata svake godine, još od 1998, sastavljaju Tom McBride i Ron Nief, piše AFP.

U svojoj prvoj sastavljenoj listi uočili su da generacija rođena 1980. zna samo za papu Ivana Pavla II, izabranog 1978. a preminulog 2008. godine. Generacija rođena 1981. nije imala pojma da je Jugoslavija ikad postojala kao zajednica.

Studenti rođeni 1983. Sarajevo poznaju samo kao ratnu zonu, a ne kao domaćina Olimpijskih igara 1984. Za generaciju koja se na fakultet upisivala 2006. apartheid nikad nije postojao u Južnoafričkoj Republici.

Samo nekoliko studenata upisanih 2009. znalo je svezati kravatu, neki su tek nedavno naučili tipkati na tastaturi, ne znajući za kompaniju IBM, a većina nema pojma da su Irak i Iran ikad bili u ratu.

Oni koji će diplomirati ove godine uglavnom ne znaju ni da je Njemačka ikad bila podijeljena, vjeruju da su reality showovi oduvijek prikazivani na televizijama, te smatraju kako pušenje nikad nije bilo dozvoljeno u avionima američkih aviokompanija.