Zanimljivosti
501

Yu-Gi-Oh takmičenje u Zenici: Cijene pojedinih karata dostižu 700 KM

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Family centru Ekran u Zenici danas je održano državno Yu-Gi-Oh prvenstvo na kojem su učestvovali državni prvaci u ovoj igri koja je jednim dijelom obilježila život onih koji su rođeni početkom 90-tih godina.

Kada pomenete danas Yu-Gi-Oh karte u društvu mnogi će reći da je to dječija igra i da ih je to prošlo već davno, ali veliki broj mladih i danas učestvuje u Yu-Gi-Oh dvobojima koji se svake sedmice održavaju u Sarajevu i Banjoj Luci.

Današnje državno Yu-Gi-Oh prvenstvo održano je u Zenici odakle su ovakva takmičenja i druženja ljubitelja Yu-Gi-Oh karata i počela. Sanjin Galijašević organizator je turnira u BiH, a danas je u Zenici bio glavni sudija.

"Mi organiziramo turnire već tri godine, a u Zenici je poseban sam za sebe jer nije u sklopu Lige gdje se skupljaju bodovi. Cilj nam je bio okupiti igrače iz više gradova, da uživamo i da se zabavimo i u tome smo uspjeli", kazao je Galijašević koji je dodao da je na današnjem turniru učešće uzelo oko 30 takmičara iz Banje Luke, Doboja, Sarajeva, Viteza i Zenice.

Svako ima omiljenu kartu

Prošlogodišnji državni Yu-Gi-Oh prvak Bojan Živković ima 23 godine, a aktivno se bavi skupljanjem i igranjem ove igre već sedam godina.

"Profesionalno igram šest ili sedam godina, a počeo sam igrati još dok sam bio dijete, kao i većina. Ove godine sam predstavljao našu zemlju u Amsterdamu gdje je bilo oko 1.400 takmičara, a ja sam osvojio sto i neko mjesto. U špilu za igru imam tri karte Dantea gdje jedna karta košta oko 100 dolara (oko 153 KM)", izjavio je Živković koji u današnjem turniru želi osvojiti neko od prvih osam pozicija.

Živković već dugo vremena ne daje svoj novac za karte već to rade sponzori koje je pronašao, što dodatno govori o ozbiljnosti njihovog hobija.

"Već neko vrijeme imam sponzore i već dugo ne dajem za svoje karte. U početku kao i u svaki hobi, morao sam ulagati, a sada već zarađujem", dodao je Živković.

Dvadesetpetogodišnji Amir Medošević iz Sarajeva aktuelni je prvak Bosne i Hercegovine u Yu-Gi-Oh takmičenjima. U Zenici je 2009. godine, kada je održano prvo prvenstvo osvojio drugo mjesto, ali je svoj ranking popravio u ovogodišnjem takmičenju.

"Yu-Gi-Oh kartama se bavim već 14 godina, a u početku nismo imali nikakvih ozbiljnijih karata, dok je kasnije to sve bilo ozbiljnije. U Zenici je 2009. bilo državno prvenstvo na kojem sam osvojio drugo mjesto, a 2012. godine smo napravili pauzu i kasnije smo nastavili aktivno igrati. Kod nas na državnom prvenstvu sam osvoji prvo mjesto i ovo je prvi turnir nakon tog prvenstva", izjavio je Medošević.

Hobi, zabava i zarada

Kao i svaki takmičar i on je do karata za svoj špil dolazio na sve moguće načine, ali još uvijek nije spreman izdvojiti 500 američkih dolara (766 KM) za svoju najdražu kartu.

"Mi smo od samog početka imali tu neku kolekciju 'step by step', pa kad smo i prestali igrati, neke stare karte su ostale na vrijednosti. Neke karte kupujemo, neke mijenjamo, a neke idu i uz novac i kartu. Moja želja je 'price karta' koja se dobija na velikim međunarodnim takmičenjima i Evropskom prvenstvu, a to je 'Giant hand' čija je vrijednost bila oko 1.000 dolara (oko 1.500 KM) kada se tek pojavila, a karta sada na eBayju vrijedi oko 500 dolara. Karta je dobra, ali je veoma rijetka i može je imati ko je zaista dobar i ko je bio na veoma jakom turniru", kazao je Medošević.

Mnogi su mišljenja da je Yu-Gi-Oh hobi dječija igra, ali Medošević ima drugačije mišljenje.

"Ima dosta ljudi koji kupuju karte, a kasnije prodaju, to vam je kao neki vid berze. Kada iduća karta izađe mnogi gledaju da li neka starija karta može da se poveže sa njom pa kartu od 10 dolara prodate za 50 dolara. To može biti i hobi i zabava, ali i zarada", zaključio je Medošević.