{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Winston Churchill krio "Dosje X"

F
5.8.2010. u 17:05
0
0
Winston Churchill krio "Dosje X"
0
Winston Churchill krio "Dosje X"
Winston Churchill
U Velikoj Britaniji je tokom pedesetih godina prošlog stoljeća vladala tolika pomama za neidentificiranim letećim objektima (NLO) da su se šefovi sigurnosnih službi sastajali i donosili sedmične izvještaje o toj pojavi.
Prema podacima iz nedavno otvorenih arhiva, čak je i nekadašnji britanski premijer Winston Churchill, tokom ratnih godina, tražio da podaci o NLO-oima "ostanu tajna da bi se spriječila masovna panika", prenosi BBC.

Naravno, najveći broj prijava o NLO-oima je bio tokom 1996. godine kada je na vrhuncu popularnosti bila serija Dosje X.

Koliko je veliki značaj davan istraživanju NLO-a, pokazuje podatak da su šefovi sigurnosnih službi o svojim otkrićima obavještavali i ministarstvo odbrane i ministarstvo vanjskih poslova.

Prema podacima dobivenim iz britanskih arhiva, u prosjeku je prijavljivano jedno NLO viđenje sedmično.

Nick Pope, koji je sudjelovao u istraživanju pojava NLO-a, kaže međutim da je većina podataka iz tog razdoblja uništena.

"Ipak, naučnik čiji je djed bio pratilac Winstona Churchilla otkrio nam je podatak da je britanski premijer o tome govorio i s američkim predsjednikom Dwightom Eisenhowerom i dogovorio se da se podaci prikriju", kaže Pope.

Prema podacima iz 1996. godine, prijavljeno je 600 slučajeva NLO-a, što je dva i po puta više nego u razdoblju od pet godina ranije. Istraživanje NLO-a je prekinuto 2009. godine, i sada je otvoreno posljednjih 18 fajlova iz Nacionalnog arhiva.

David Clark iz Nacionalnog arhiva navodi da je do otvaranja arhiva došlo nakon usvajanja Akta o slobodnom pristupu informacija. Zahtjevi građana upućeni ministarstvu odbrane u svezi s NLO-oima nalaze se na trećem mjestu svih zahtjeva za dostupnost informacija upućenim ovom ministarstvu.

Među još uvijek neistraženim slučajevima navodi se primjer Boeinga 737 koji je zamalo promašio "neidentificirani objekt" prilikom slijetanja na aerodrom u Manchesteru.

Vlada, ipak, i dalje ne priznaje postojanje NLO-a.

Jedan kockar iz Leedsa je uložio znatnu imovinu da će do kraja 20. stoljeća biti službeno potvrđeno kako postoje vanzemaljci.

Kvota za ovu okladu je bila 100 prema jedan, ali je u odgovoru od ministarstva odbrane rečeno da "su otvorenog stava prema postojanju vanzemaljskog života, ali da nema dokaza o tome".

Kockaru iz Leedsa još nije isplaćena opklada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: