Zanimljivosti
67

Weneda: Mala država sa himnom "Hej Slaveni" želi međunarodno priznanje

Piše: I. P.
Šest mjeseci prije Liberlanda, na granici Srbije i Hrvatske stvorena je prva kvazidržava pod nazivom Republika Weneda ili Wenedy.

Weneda je proglašena prvog augusta 2014. godine na "terri nullius" ili ničijoj zemlji na obali plavog Dunava, između dvije bivše jugoslavenske republike i Mađarske. Weneda se nalazi na tromeđi, u rezervatu Gornje Podunavlje, a jedini kopneni prilaz joj je sa mađarske strane.

Zvanične boje Wenede su žuta, bijela i plava, grb je orao sa cvijetom iznad glave, himna je "Hej Slaveni", a moto "Jedinstvo, odanost i red"

"Ako je zemlja ničija, zašto ne bi bila naša?", pita se kancelar države Poljak Dawid Jach u razgovoru za Klix.ba. Jach je objasnio da Weneda nema predsjednika te da je on na njenom čelu. Kancelar ima obavezu da imenuje ministre, a u budućnosti se planiraju i prvi izbori kojim bi građani demokratski izabrali svoga šefa države.

Detalji strukture vlasti bit će opisani u ustavu Wenede koji se trenutno kreira, a budući građani države postat će svi zainteresovani stariji od 10 godina uz uslov da nisu osuđeni u svojoj ili bilo kojoj drugoj zemlji članici Ujedinjenih nacija.

"Ukoliko dijete mlađe od 10 godina želi postati državljanin Wenede, onda mora dobiti pristanak oba roditelja od kojih bar jedan već ima status građanina Wenede", objasnio je Jach dodavši da građanin države postaje i osoba koja se vjenča za nekoga ko već posjeduje državljanstvo.

"Državljanstvo će dobiti svako dijete koje se rodi na teritoriji države, pa i svaka osoba koju slučajno pronađemo u Wenedi. Ipak, moramo priznati da su ti scenariji malo vjerovatni", našalio se Jach koji kao kancelar odobrava ili odbija zahtjeve za državljanstvo.

Građani ove kvazidržave moći će se kandidovati za mjesto u vladi i gradit će zemlju isključivo u skladu sa prirodnom okolinom.

Što se tiče Liberlanda, kvazidržave udaljene svega osam kilometara od Wenede, sa njim grade pozitivne odnose.

"Željeli bismo da nas Međunarodna zajednica prizna, a državu ćemo graditi u skladu sa međunarodnim i hrvatskim pravom. Od Hrvatske smo već zatražili priznanje, ali bez uspjeha", zaključio je Jach.