Zanimljivosti
2

Warren G. Harding, američki predsjednik za kojeg se veže najviše skandala

Klix.ba
U jeku ovogodišnje utrke za mjesto predsjednika SAD-a, na izborima sa nekim od najkontroverznijih kandidata u historiji ove države, mnogi su se prisjetili predsjednika koji su donijeli najviše skandala u Ovalni ured.

Predsjednik koji je kao magnetom privlačio skandale i često se naziva jednim od najgorih predsjednika ove države je Warren G. Harding.

Hardingovo vrijeme na poziciji predsjednika bilo je ispunjeno mnogim političkim i privatnim skandalima, iako je kao predsjednik proveo tek 882 dana, prije svoje smrti 1923. godine.

Mnogo osuda izazivao je Hardingov burni ljubavni život. Prva njegova ljubavnica koja je podigla prašinu bila je Carrie Philips, sa kojom je predsjednik imao petnaestogodišnju aferu. Pisma koja su proizašla iz ove ljubavne veze objavljena su 2014. godine i prouzrokovala su veliko komešanje u javnosti.

Nan Britton je također uzburkala američku javnost knjigom "Predsjednikova kći", koja je objavljena 2004. godine, a u kojoj Britton tvrdi da je Harding otac njene kćerke, što je kasnije i potvrđeno DNK analizom.

I Hardingova supruga Florence bila je prilično kontroverzna za to vrijeme. Prije veze sa Hardingom imala je vanbračno dijete koje je odgojio otac. Internetom i dalje kruže glasine da je Florence zapravo otrovala Hardinga zbog njegovih nevjerstava te da je to bio uzrok njegove smrti.

Od mnogih političkih skandala koji su se desili tokom njegovog mandata, najčešće se izdvaja Teapot Dome afera, gdje je član Kabineta vlade Albert Bacon Fall iznajmio rezerve nafte u Teapot Domeu i dvije druge lokacije privatnim kompanijama po niskim cijenama bez objavljivanja tendera.

Još jedan od skandala koji se često spominju je afera u Veteranskom birou, čiji direktor je bio Hardingov dobar prijatelj Charles Forbes, koji je pokazao katastrofalno vodstvo biroa, gdje je zanemarivao potrebe veterana i zaposlio veliki broj svojih prijatelja. Priče o ovoj aferi kažu da je Harding iz bijesa uhvatio Forbesa za vrat i počeo da ga davi.

Iako najznačajniji, ovo su tek neki od skandala koji su označili kratki mandat ovog predsjednika.

Tokom godina američki Ovalni ured je vidio mnoge skandale. Prema onome što se pokazalo u ovoj predsjedničkoj kampanji, od raznih Trumpovih ispada, do afere u vezi s emailovima Hillary Clinton, čini se da je Ured predsjednika na dobrom putu da nastavi svoju tradiciju.