Zanimljiv eksperiment
6

Volvo i POC prvi na svijetu testiraju izdržljivost biciklističkih kaciga

Klix.ba
Povodom Svjetskog dana biciklizma koji se obilježava 16. jula svake godine, kompanija za proizvodnju automobila Volvo i švedska kompanija POC koja proizvodi opremu za bicikle sarađuju na izvođenju prvih kontroliranih sudara koji će odgovoriti na pitanje koliko jak udar automobila može izdržati biciklistička kaciga.

U svom istraživačkom centru u Gothenburgu, Volvo sveobuhvatno testira kacige POC-a, montirajući ih na lutke koje kasnije izlažu udaru automobila, javlja Independent.

Biciklističke kacige i njihova veze sa saobraćajnim nesrećama i dalje su predmet žestokih rasprava. Iako imaju očigledne bezbjednosne prednosti, posebno u incidentima s malim brzinama, neke studije su pokazale da kaciga vozača uopće ne može zaštititi od povreda, dok zagovornici sigurnosti na biciklu problematiziraju sposobnost vozača automobila i stanje na putevima.

Naime, iz kompanije Volvo su saopćili da se nadaju kako će jednog dana vožnja bez nesreća biti moguća pomoću njihove najnovije tehnologije, a u sklopu svoje sveobuhvatne misije da do 2020. godine "niko ne bi trebao poginuti ili biti ozbiljno povrijeđen u novom Volvo automobilu".

Foto: Volvo
Foto: Volvo

"Ovaj projekt s POC-om je dobar primjer naših napora da poboljšamo sigurnost u saobraćaju. Često razvijamo nove metode testiranja različitih saobraćajnih scenarija koristeći stvarne situacije u saobraćaju kako bismo razvili tehnologiju koja dodatno poboljšava sigurnost", kaže Malin Ekholm, voditelj sigurnosnog centra Volvo Cars.

Iz obje kompanije su naveli kako se raduju što će se udružiti i podijeliti znanja te se nadaju da će ova serija eksperimenata uroditi plodom.

"Sigurnost je u samom središtu naše misije i pokreće sve naše ideje i inovacije", rekao je Oscar Huss, direktor razvoja proizvoda u POC-u.