10 godina ski skokova
523

FOTO+VIDEO / Vikići kod Bihaća: U džemperima i trenerkama na improviziranoj skakaonici

Klix.ba
Već deset godina mjesto Vikići kod Bihaća domaćin je tradicionalnih skijaških skokova amatera. Ovaj događaj privlači pažnju i van Unsko-sanskog kantona zbog velikog broja takmičara koji osim skija skoro da nemaju nikakvu opremu, ali se s izuzetnom hrabrošću usuđuju vinuti u vis sa improvizirane skakaonice.

Ove godine bilo je pet takmičara i još petero djece, a najmlađi učesnik ski skokova "Vikići 2013." imao je devet godina i skočio u dužini većoj od 12 metara. Takmičila se i djevojčica Dženita Handanović. Učesnici su bili odjeveni u džempere, farmerke i trenerke, ali su i pored toga davali sve od sebe kako bi se pokazali u najboljem svjetlu.

Ni hladno vrijeme nije spriječilo brojne posjetioce svih uzrasta da dođu, rašire transparente, navijaju za svoje favorite, jedu i piju, te zaigraju tombolu, a na kraju i kolo.

Prvo mjesto na ovom zanimljivom takmičenju osvojio je Mersad Hadžić koji je skočio 46,9 metara, drugi Amel Vikić imao je dužinu skoka od 45,1 metar, a treći Ahmet Zolić 43,8 m. Pobjednici su nagrađeni novčano, ali i peharima i diplomama.

Ma kako amaterski izgledali, skokovi u Vikićima možda će jednog dana iznjedriti vrsne bosanskohercegovačke skakače koje ćemo gledati na velikim sportskim manifestacijama.