Napušteni gmizavac
88

Video u kojem kraljevska boa davi goluba usred Londona osvojio internet

Klix.ba
Na ulicama Londona danas je zabilježen videosnimak na kojem napušteni kraljevski udav ili kraljevska boa davi goluba. Video se brzo proširio internetom i postao viralan.

Mnogi su se zapitali kako je zmija, čije stanište su inače tropski krajevi, završila u urbanoj regiji Leytonstone na istoku Londona. Aktivisti za zaštitu životinja ustanovili su kako je zmija vjerovatno napušteni kućni ljubimac. Oni su je odnijeli u centar za divlje životinje.

Prema riječima očevidaca, neko od prolaznika pronašao je mrtvog goluba i dao ga udavu, dok drugi tvrde da je zmija sama zgrabila goluba i počela ga daviti. Nakon davljenja, gmizavac je počeo gutati pticu.

Mnogi su tvrdili kako je goluba davio piton, ali iz Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) potvrdili su da je riječ o kraljevskom udavu. Ova vrsta zmije je velika i neotrovna. Može izrasti do tri metra, a inače živi po Sjevernoj, Centralnoj i Južnoj Americi.

Inspektorica iz RSPCA-e, koja je uklonila udava sa ulice, izrazila je veliku ogorčenost prema vlasnicima koji su bezbrižno ostavili zmiju u tako opasnoj situaciji.

Hiljade korisnika društvenih mreža kazali su kako se nadaju da će zmija pronaći novi dom negdje u divljini.