Preparirana zvijer
228

Veterinarski anatomski muzej u Sarajevu bogatiji za eksponat lavice iz Pionirske doline

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Anatomski muzej Katedre za anatomiju i histologiju Veterinarskog fakulteta Sarajevo ovih dana postao je bogatiji za još jedan eksponat, a riječ je o lavici iz Pionirske doline koja je svojevremeno uvezena iz Bugarske i preminula usljed stresa prouzrokovanog transportom i promjenom sredine.

Njena koža čuvana je na Veterinarskom fakultetu dok se nisu stekli finansijski uslovi da bude preparirana.

Dekan veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić ističe za Fenu da je preparacija finansirana sredstvima fakulteta koja ta institucija zarađuje na tržistu BiH kroz stručne poslove i rad dijagnostičkih laboratorija.

Fakultet je tako samo materijal za konzerviranje i prepariranje lavice platio oko 5.000 eura.

"Sva novčana sredstva koja zarađujemo ulažemo u opremu i kvalitet nastave. Naš stručnjak je na ovom eksponatu koji ima izuzetno veliku vrijednost radio skoro godinu dana", rekao je Fejzić.

On ističe da Veterinarski fakultet Sarajevo ima vrhunske stručnjake za pripremu muzejskih preparata životinja, a da je anatomski muzej prava atrakcija, ne samo za studente koji tu uče anatomiju, nego i za sve zainteresovane.

"Smatram da je veoma bitno i da politika prepozna našu stručnost i potencijale, imamo projekte za koje trebamo finansiranje i spremni smo da vrata našeg muzeja otvorimo za širu javnost", ustvrdio je dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo Nihad Fejzić.

Anatomski muzej Katedre za anatomiju i histologiju Veterinarskog fakulteta Sarajevo osnovan je 1951. godine, a posjeduje više od 850 eksponata.