{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veterinari upozoravaju: Bacanje štapa može biti smrtonosno za pse

1.7.2013. u 13:19
0
4
Veterinari upozoravaju: Bacanje štapa može biti smrtonosno za pse
0
Veterinari upozoravaju: Bacanje štapa može biti smrtonosno za pse
Jedna od najuobičajenijih igara pasa i njihovih vlasnika, bacanje štapa, može izazvati ozbiljne povrede, pa čak i smrt, upozoravanu veterinari.
Trnje, odlomljeno sa štapa, može se zabiti u usta psa i izazvati gušenje, krvarenje ili smrtonosnu infekciju. Vlasnicima se preporučuje da koriste loptice, frizbije ili bilo koje druge igračke.

Robin Hargreaves, predsjednik Asocijacije britanskih veterinara, navodi kako najmanje jednom mjesečno operiše psa sa ozbiljnim povredama nastalim usljed igranja sa štapom.

"Nemojte nikada bacati štap psu. To može izazvati ozbiljne povrede. Zamislite da vam neko zabije četkicu za zube, punu oštrih šiljaka, na kraj usta", rekao je Hargreaves.

Štap zabijen u tlo izaziva najviše povreda. Pas natrči na njega otvorenih usta, nabode se ili razdere nepce.

Trnje može izazvati čitav niz operacija. Hargreaves navodi kako bi se vlasnicima trebalo ukazati na opasnosti igranja sa štapom čim dovedu svoje štene na prvu vakcinaciju.

"Vlasnici čak ne mogu uočiti problem ili infekciju prije nego slučaj dođe do veterinara", kaže Zoe Halfacree, profesorica na britanskom Royal Veterinary Collegeu.

Vlasnici problem najčešće ne uoče sve dok pas ne postane depresivan, odnosno dok se infekcija ne raširi toliko da može izazvati i otkazivanje organa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: