Zanimljivosti
2

Uposlenici SeaWorlda pustili delfina da se pati na suhom

Klix.ba
Posjetioci aqua parka SeaWorld u Orlando, Florida, ostali su razljućeni nakon što su svjedočili patnjama mladog delfina da se vrati u vodu.

Uznemirujući snimak pilot kita, člana porodice delfina, prikazuje životinju kako se muči da dođe do vode, dok posjetioci pokušavaju da dozovu uposlenike SeaWorlda da mu pomognu.

Snimak je postavljen na YouTube i širom svijeta je potaknuo diskusije o tome da li je životinja žrtva okrutnosti uposlenika ili se jednostavno "zabavljala", kap što tvrdi glasnogovornik parka.

Snimak je napravio Carlo De Leonibus, koji je u posjetu parku došao sa suprugom Ashley i kćerkom Catianom, kako bi proslavili njen 11. rođendan.

Incident se desio kada je performans naglo otkazan zbog grmljavine. Učesnici showa i treneri su odmah napustili pozornicu, a jedan mladi delfin je ostao na rubu bazena.

Snimak prikazuje životinju kako se pati da dođe do vode, dok joj drugi delfin uzaludno pokušava pomoći. Scena je uznemirila i razljutila posjetioce, čiji se ljutiti povici mogu čuti i na snimku.

Jedan od uposlenika je De Leonibusu rekao kako je to sasvim normalna situacija i da to delfini često rade i na taj način se zabavljaju.

Na kraju su dva trenera prišla bespomoćnoj životinji i gurnula je u vodu.

"Pilot kitovi čest izlaze na rub bazena i uvijek se bez problema vrate u vodu. Životinje uživaju u tome i to nema nikakvog uticaja na njihovo zdravlje i dobrobit. Mlađim i neuskusnim životinjama, poput ove na snimku, treba malo više vremena, jer još uvijek nisu savladale tehniku. Delfin nije uopće bio u opasnosti. Sigurnost i zdravlje životinja nam je najviši prioritet", saopćio je glasnogovornik parka Nick Gollattscheck.