Predviđanja i vjerovanja
33

Uplovljavamo u prestupnu godinu: Šta sve trebate znati o 2020.

M. N.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U ovoj 2020. godini konačno će oni koji su rođeni 29. februara imati priliku da proslave svoj rođendan s obzirom da je ovo prestupna godina.

Prestupna godina poznata i kao interkalarna godina ili bissekstilna godina je koja kalendarski sadrži dodatan dan koji se dodaje da bi se sinhronizovala s astronomskom ili sezonskom godinom.

U suprotnom, Novu godinu bi vremenom proslavljali na ljeto, a grožđe bi dozrijevalo u decembru ili januaru.

Prema narodnim vjerovanjima prijestupna godina je sama po sebi baksuzna pa ne treba započinjati nikakve ozbiljne poslove. Tako je naprimjer rat u BiH počeo 1992. godine koja je bila prestupna, Tito je umro 1984. godine koja također bila prestupna, a i svjetska ekonomska kriza počela je 2008. godine. Najsmrtonosniji zemljotres i cunami pogodio je Indoneziju 2004. godine (prestupna), a u ovoj tragediji stradalo je 275.000 ljudi. Titanik je potonuo 1912. godine.

U julijanskom kalendaru prestupne godine su sve djeljive s četiri. Reformom kalendara 1582. godine novi gregorijanski kalendar dodaje uvjet da su godine djeljive sa 100 prestupne samo ako su djeljive i s 400. Prvi koji su usklađivali kalendarsku i sunčevu godine i dodavali jedan dan svake četiri godine bili su Egipćani. Od njih su to preuzeli Rimljani koji su odlučili da taj dan bude 29. februar.

Različite zemlje svijeta različito su riješile problem proslave rođendan osoba koje su rođene 29.2. U Velikoj Britaniji i Hong Kongu osoba rođena 29. februara punoljetnost službeno stiču 1. marta u godini u kojoj navrši 18 godina. Budući da broj 18 nije djeljiv s četiri, "prijestupna djeca" punoljetnost nikada ne stiču u prestupnoj godini. Za novozelandske i tajvanske državljane vrijedi pravilo da im je na obične godine rođendan službeno 28. februara.

U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena je i porodica Keogh iz Irske u kojoj su osobe iz tri generacije za redom rođene 29. februara. U knjizi rekorda našla se i norveška porodica Henriksen u kojoj je troje djece rođeno na prestupni datum.

Od poznatih osoba koje su rođene na ovaj dan su glumci Dennis Farina i Antonio Sabato, muzičar Saul Stacey Williams, najpoznatiji Afro-Američki dizajner Willi Donnell Smith kao manekenka koja je pobijedila u prvoj sezoni showa "Germany Next Topmodel" Lena Johanna Gercke.

Na svijetu ima oko četiri miliona ljudi rođenih posljednjeg dana februara prestupne godine. To je otprilike 0,0686 posto stanovništva na planeti. Kreativne su i nadarene za umjetnost, savršeni su za glumu, muziku, književnost, ali imaju i izuzetno snažno šesto čulo za natprirodne pojave. Rođene na današnji dan označava broj 11 koji ima izuzetnu energiju.

Među nekim narodnim vjerovanjima Grka je i to da tokom prestupne godine ne treba ulaziti u bračnu zajednicu jer će se neslano završiti, ali ukoliko se odlučite vjenčati, prema britanskim vjerovanjima, poželjno da žena zaprosi muškarca.