Zanimljivosti
5

Umjetnik na čije izložbe dolazi policija: Sun Mu daje komentar na život u Sjevernoj Koreji

Klix.ba
Umjetnik iz Sjeverne Koreje Sun Mu je nakon bjekstva iz ove azijske diktature razvio specifičan stil satiričnih umjetničkih radova opisanih kao "Disney likovi s vojnom estetikom", piše Guardian.

Nakon što se preselio u Južnu Koreju, njegovi radovi su postajali sve provokativniji, a pažnju su privukli svojom sposobnošću da parodiraju i imitiraju stil socijalnog realizma koji se njeguje u Sjevernoj Koreji.

Sun Mu je umjetnost studirao na fakultetu blizu Pjongjanga, a tokom vojnog servisa su ga angažovali da radi propagandne postere. U 2001. godini Sun Mu je odlučio napustiti Sjevernu Koreju zbog gladi i nestašice hrane.

Preplivao je rijeku Tumen kako bi došao do Kine, a onda je preko Laosa i Tajlanda došao do Južne Koreje. Kako se navikavao na veće slobode u Seulu, Sun Mu je miješao slikarske stilove Sjeverne Koreje sa političkim temama.

"Ne mogu crtati i ispričati svoju životnu priču bez Kim Il-sunga i Kim Jong-ila", kaže on.

Ovaj umjetnik bira da se ne pojavljuje u javnosti zbog straha da bi mogao nanijeti štetu porodici koja još uvijek živi u Sjevernoj Koreji.

Njegove slike izazivaju kontroverzu te se na jednoj izložbi pojavila policija da provjeri navode da se radi o "komunističkoj propagandi", što je mogući zločin prema nacionalnim sigurnosnim zakonima Južne Koreje. Na drugoj izložbi jednu sliku su organizatori sklonili kako ne bi došlo do tuče između posjetilaca i umjetnika.

O ovom umjetniku postoji i dokumentarni film koji ga prati dok se priprema za otvaranje kontroverzne samostalne izložbe u Pekingu.

Carey Park, direktor Dizajn instituta za unifikaciju, kaže da su njegove slike više od proste provokacije. U njegovim slikama "politički pop je kombiniran sa stvarnošću i iskrenošću njegovog života. Zbog toga njegove slike privlače širu publiku i dodiruju ljudska srca", smatra Park.

Neki sugeriraju da bi njegova djela mogla biti ključna za unifikaciju i integraciju kulture dviju Koreja. Sun Mu, iako sretan zbog tog mišljenja, smatra da to nije njegova dužnost. Međutim, nada se da će jednoga dana moći održati izložbu svojih radova u Pjongjangu u Sjevernoj Koreji.