Prevazilaženje strahova
0

FOTO / Umjetnica Miru Kim 104 sata gola boravi sa svinjama

Sarajevo-x.com
Američka umjetnica Miru Kim odlučila je provesti 104 sata sa svinjama. Umjetničku instalaciju će izvesti u galeriji Art Basel u Miamiju u SAD-u, a sa svinjama će boraviti potpuno gola te će je posjetioci galerije moći posmatrati kroz staklo.
Četiri dana Kim će jesti i spavati zajedno sa svinjama i smatra da će na taj način uspjeti prevazići strah od prljavštine.

Umjetnički podvig nazvala je "Ja volim svinje, svinje vole mene", a, kako tvrdi, na tu ideju je došla kada je pročitala knjigu Five Senses: A Philosophy of Mingled Bodies, francuskog filozofa Michela Serresa.

"Kada sam sa svinjama osjećam svoje postojanje jače nego ikada. Svinje su osjetljiva i inteligentna bića i kada uđem u prostor u kojem borave reaguju sa strahom, ali i zanimanjem", kazala je umjetnica.
Miru Kim je kćerka poznatog korejskog filozofa, a proslavila se pozirajući naga na nekim neobičnim mjestima kao šo su napuštene fabrike, tuneli i mostovi te je na taj način prevazilazila svoje strahove od mraka, te brojnih drugih opasnosti.