|

Od 1. decembra u galeriji Blackbox izložba Ivana Šukovića

Od 1. decembra u galeriji Blackbox izložba Ivana Šukovića
0
F
FENA
28.11.2011. u 19:02
1
komentara
0

dijeljenja
Od 1. decembra u galeriji Blackbox izložba Ivana Šukovića
U Sarajevu, u galeriji BlackBOX, za 1. decembar je najavljeno otvaranje izložbe fotografija i video instalacije „Ostaci života - neupadljivi prikazi”, autora Ivana Šukovića.
Postavka je do 10. decembra.

Šukovićeva foto i video instalacija prepoznaje kao svoj „primalni glas“, kao svoj eho u blizini, slavnu dramu Luiđija Pirandela „Šest osoba traži autora“, saopćeno je iz galerije.

Šest ljudi ili jednu porodicu umjetnik fotografiše raspoređujući ih, aranžirajući najprije unutar ambijenta ispošćenog pejzaža od vode i kamena pa ih potom useljava u zatvoreni prostor prirodnjačkog muzeja među preparirane životinje, prividno ih animirajući ordinarnim radnjama, blagoslovom porodične svakodnevice.

Video rad zumira donji dio tijela žene, majke i njen ručni rad, pletenje, kao upornu, kontinuiranu radnju.

Autor ne 'slika' nađeno, zatečeno, slučajno nego sam konstruiše, aranžira, režira prizore, ali na takav način da nam se čini da se i nisu mogli drugačije „posložiti“ da nose pečat neizbježnog, pečat bezizlaznog.

Taj osjećaj fatalnog u prizorima ispisuju ili upisuju i sami mediji (fotografija i video) čije sile umjetnik tako angažuje da sami počinju dejstvovati kao hibernatori ovih privid-događaja i privid-ljudi.

Neka hladna i teška tišina impregnira ove prizore. Ona ne znači nijemo, nemušto opštenje već stečenu nemogućnost govora, dakle, odsustvo kontakta i razmjene.

Iz ovih scena nije prognan govor nego se ne-govor, ne-opštenje uvuklo u ljude i inficiralo njihove odnose. Pokreti i poze koji sugerišu govor, obraćanje, komunikaciju, emociju jesu samo prazna gesta; oni ostaju jednako nijemi, osujećeni, zakinuti i ukinuti kao i životinje preparirane, aranžirane, podešene u poze koje tužno prizivaju sjećanje na život, na nepovratno.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...