{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uginuo Usamljeni George sa Galapagosa

25.6.2012. u 09:20
81
17
Uginuo Usamljeni George sa Galapagosa
81
Uginuo Usamljeni George sa Galapagosa
Radnici nacionalnog parka Galapagos su izjavili da je uginuo Usamljeni George, posljednji primjerak podvrste džinovskih kornjača sa ostrva Pinta. Naučnici procjenjuju da je bio star oko 100 godina.
Zvaničnici parka su rekli da će pokušati utvrditi uzrok smrti.

Bez mladunčadi i bez drugih poznatih jedinki podvrste, Usamljeni George je bio poznat kao najrjeđe stvorenje na svijetu. Godinama su naučnici bezuspješno pokušavali ženke sličnih podvrsta sa Galapgosa pariti sa Georgeom. Iako se 15 godina pario sa ženkama iz okoline vulkana Wolf, a kasnije i sa ženkama sa ostrva Espanola, njihova jaja nisu bila oplođena.

Iako tačna starost kornjače nije poznata, naučnici vjeruju da je bio star oko 100 godina. Njegova podvrsta može živjeti i do 200 godina. Prema izjavama naučnika, podvrsta Chelonoidis nigra abingdoni je sada izumrla.

George, kojeg je 1972. godine pronašao jedan mađarski naučnik, je ubrzo postao zaštitni znak Galapagosa. Njegovo tijelo će sada biti balzamirano, kako bi se sačuvao za buduće generacije, prenosi BBC.

Na Galapagosu je do kasnog 19. stoljeća bilo mnogo kornjača, ali su ih kasnije mornari i ribari lovili do granice izumiranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: