{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
U Sudanu žele graditi gradove u obliku životinja

S
Sarajevo-x.com
19.8.2010. u 09:12
0
6
U Sudanu žele graditi gradove u obliku životinja
0
U Sudanu žele graditi gradove u obliku životinja
Foto: AP
Vlasti Južnog Sudana predstavile su 10 milijadri dolara vrijedan plan "prepravke" tamošnjih gradova kako bi oni bili u obliku životinja i voća, saznaje BBC.
Glavni grad regije, Juba, prema novom planu bio bi premješten i izgrađen tako da ima oblik nosoroga, a Wau, glavni grad zapadne države Bahr el-Ghazal, ličio bi na žirafu.

Sljedeće godine stanovnici Južnog Sudana trebali bi glasati na referendumu o svojoj nezavisnosti. Regionalni predsjednik imao bi vlast u centru nosorogovog oka u Jubi.

U Wauu bi zgrada kanalizacije bila smještena na mjestu koje joj i pripada - ispod žirafinog repa.

Grad Yambio bi imao oblik ananasa, a razlog za ovakvim izmjenama prostornog plana slagao bi se sa simbolima koji se pojavljuju na zastavi ove južnosudanske države.

I dalje, pak, nije jasno kako vlasti misle prikupiti ovolike novce. Kažu da pregovaraju sa investitorima, međutim, iako na jugu Sudana ima dosta nafte, stanovništvo je i dalje ekstremno siromašno.

Foto: AP
Foto: AP

Prema podacima Ujedinjenih nacija preko 90 posto tamošnjih stanovnika radi za manje od dolara dnevno.

Ipak, planovi za gradnju novih gradova pokazuju optimizam vlasti potencijalno nezavisnog Južnog Sudana, a to hoće li uspjeti preći sa table za crtanje na djelo je sasvim druga stvar.

Foto: AP
Foto: AP

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: