Plesni vikend u Sarajevu
36

U Skenderiji zaplesali svjetski prvaci i pokazali čari najljepšeg dvoranskog sporta

L. R.
Josh Denyer (Foto: Press)
Josh Denyer
Manifestacija Plesni vikend u Sarajevu održana je tokom proteklog vikenda u Skenderiji, a ljubitelji plesa su imali priliku uživati u izvedbama nekih od najboljih plesača iz Evrope i svijeta.

Ova manifestacija okupila je u glavnom gradu BiH renomirana imena plesnog svijeta iz osam država, a subotnju večer obilježio je prestižni Gala Dance Show, na kojem su prisutni uživali u spektakularnim performansima vrhunskih solista, parova i plesnih grupa.

U Skenderiji su zaplesali aktuelni i bivši svjetski prvaci, te nosioci srebrenih i bronzanih odličja s nacionalnih, evropskih i svjetskih prvenstava u latinoameričkim i standardnim plesovima, modernom plesu, break danceu, show danceu, hip hopu, latin showu i jazz danceu.

Maša Janjušević
Maša Janjušević

Najveće zvijezde ovog događaja bili su Viktor Szabo i Vanja Vujić iz Hrvatske, svjetski prvaci u kombinaciji 10 plesova, Yari Paolone i Erika Zuza iz Italije, jedan od najboljih plesnih parova svijeta u latinoameričkim plesovima, Josh Denyer, fantastični plesač i koreograf modernog plesa iz Velike Britanije, Duc Anh Tran iz Mađarske, velika evropska hip hop zvijezda, Maša Janjušević iz Srbije, evropska i svjetska prvakinja u modernim plesovima, Tilen Grašić iz Slovenije, bronzani sa svjetskog prvenstva u break danceu, Lena Nikolić iz Crne Gore, četvrtoplasirana sa svjetskog prvenstva u hip hopu.

Da Bosna i Hercegovina ima izuzetno talentovane i kvalitetne plesače govore i uspjesi posljednjih godina, pa su tako našu državu na ovom prestižnom događaju predstavljali Ivona Ćurić, aktuelna viceprvakinja svijeta u kategoriji Latin Solo iz plesnog kluba Astorija iz Sarajeva te mala grupa i duo iz plesnog kluba Virus iz Bihaća, koje su donijele srebro i bronzu sa prošlogodišnjeg evropskog prvenstva u Show Danceu, što je samo jedan u nizu njihovih uspjeha koji su im donijeli i titulu najboljeg ženskog sportskog kolektiva u BiH za 2022. godinu.

Ivona Ćurić
Ivona Ćurić

Predstavnici sedam sarajevskih plesnih klubova također su se predstavili odličnim plesnim tačkama, a i među njima je publika mogla vidjeti i još nekoliko finalista i polufinalista sa evropskih i svjetskih prvenstava, što pokazuje da ples u BiH zaslužuje pažnju, kako javnosti, tako i institucija vlasti i sponzora jer u budućnosti možemo očekivati sve bolje rezultate.

Organizatori Aida Šlak i Enis Avdić istakli su da su izuzetno ponosni što su sugrađanima i posjetiocima iz drugih gradova priredili ovakav događaj, te okupili više stotina plesačica i plesača u Sarajevu.

Tilen Grasic
Tilen Grasic

"Ples je predivna sportska disciplina, ali i forma umjetnosti, jer plesači, osim fizički i tehnički zahtjevnih figura, u svaki pokret unose svoj lični izražaj, emociju, pričaju priču kroz scenski pokret uz muzičke taktove... Drago nam je da je publika uživala i da naši gosti iz Sarajeva nose izuzetno pozitivne utiske", rekla je Aida Šlak, predsjednica Dance Development Centra iz Sarajeva, koji je jedan od organizatora ovog događaja.

Priprema manifestacije trajala je skoro šest mjeseci, a kako su došli na ideju da u Sarajevu naprave ovaj spektakl objasnio je Enis Avdić, suorganizator i direktor kompanije ARTEA Group:

Josh Denyer
Josh Denyer

"Aida i ja smo bili plesni partneri i ostvarili uspješnu karijeru kao sportisti, a danas smo udružili snage u cilju afirmacije i razvoja plesa u BiH. Imali smo priliku učestvovati na mnogim plesnim događajima širom svijeta i bila nam je želja u našem gradu napraviti vrhunsku plesnu predstavu za publiku u čemu smo, sudeći po aplauzima i komentarima publike i naših prijatelja iz plesnog svijeta, itekako uspjeli. Mi smo još devedesetih godina osvajali državna prvenstva te plesali sjajne plesne revije upravo u 'maloj dvorani' Skenderije i bila nam je velika želja vratiti ples u to mjesto. Hvala svim prijateljima, našoj plesnoj porodici iz BiH i regije te naravno, sponzorima koji su pomogli da se to i ostvari."

Osim vrhunske plesne večeri, u okviru Plesnog vikenda u Sarajevu, održan je niz plesnih radionica, u cilju unapređenja kvaliteta plesa u BiH, koje su vodili svjetski renomirani plesači i koreografi u oblastima latinoameričkih plesova, modernog plesa i hip hopa. Na radionicama su se okupili plesači iz BiH i regije, a ono što su mogli naučiti zasigurno će im pomoći u pripremama za nacionalna, kontinentalna i svjetska prvenstva koja ih očekuju u nastavku godine.

Yari Paolone i Erika Zuza
Yari Paolone i Erika Zuza

Manifestacija je završena jučer, drugim izdanjem International Dance Development Centre Festivala, cjelodnevnim takmičenjem u modernim plesovima. Među stotinama učesnika oni najbolji u svojim kategorijama, prema mišljenju stručnog žirija, osvojili su medalje i pehare, a prema atmosferi koja je vladala u dvorani, svi takmičari i posjetioci su uživali u sadržajima koje su pripremili organizatori i sponzori manifestacije te iz Skenderije nose najljepše utiske.

Najljepši dvoranski sport je mnogo više od fizičke aktivnosti i ima brojne koristi za mlade. Dokazano je da pomaže djeci u razvoju fokusa, kreativnosti i discipline, kao i da razvija empatiju, samopouzdanje, ali i poštovanje prema drugima. Dodatno, kroz ples se poboljšava sposobnost društvene interakcije, timskog rada, razumijevanja drugih i drugačijih te se razvija zajedništvo. Stoga, pronađite najbližu plesnu školu u vašem gradu i upišite mališane u plesnu porodicu.