Nakon 70 godina od pada
9

U Sahari pronađen avion oboren u Drugom svjetskom ratu

Klix.ba
Avion Kittyhawk P-40 britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF), koji je 1942. godine oboren iznad Sahare, je nakon 70 godina pronađen skoro netaknut.

Avion je pronađen stotinama kilometara udaljen od civilizacije, izgubljen u pustinjskom pijesku.

Vjeruje se da je pilot Dennis Copping preživio pad, uzeo neke stvari iz aviona, a onda se zaputio "u prazninu". Nikada se nije saznalo ništa o sudbini ovog pilota. Pored aviona je pronađeno privremeno sklonište, za koje se vjeruje da je Dennis napravio dok je čekao spašavanje. Uskoro bi trebala krenuti akcija pronalaženja posmrtnih ostataka pilota.

Copping je služio u Egiptu za vrijeme Drugog svjetskog rata u kampanji protiv Romella. Nesreću je doživio prilikom pokušaja da oštećeni avion preveze u drugu bazu na popravak. Zna se samo da je skrenuo sa kursa i da ga više nikada niko nije vidio, piše Daily Mail.

Avion su pronašli radnici poljske naftne kompanije u zabačenim dijelovima Zapadne pustinje u Egiptu. Mjesto pronalaska je udaljeno više od 320 kilometara od najbližeg grada.

Avion je i nakon 70 godina skoro netaknut. Oružje još uvijek funkcioniše, a pronađena je i velika količina municije. Većina instrumenata je također netaknuta, a propeler se nalazi nekoliko metara od aviona.

Identifikacione tablice aviona su na svom mjestu, što istraživačima dozvoljava uvid u historiju aviona.

''Ovo je nevjerovatna vremenska kapsula. Avion je 70 godina ležao na istom mjestu gdje je pao. Čini se da je pilot preživio pad, jer je pronađen padobran pored aviona. Mora da ga je koristio da se sakrije od sunca. Radio i baterije smo našli pored aviona, što znači da ih je pokušao koristiti'', rekao je historičar Andy Saunders.

Muzej RAF-a iz Londona je već napravio planove za prebacivanje aviona u Englesku, prije nego ga neko uništi radi metala i suvenira.