Nakon 75 godina
8

Moguće razjašnjenje misterije o smrti Amelie Earhart

SRNA
Amelia Earhart
Amelia Earhart
Američka mornarica priprema se za misiju kojom će biti riješena misterija u vezi sa smrću poznate avijatičarke Amelije Eerhart, koja je prije 75 godine ušla u anale kao prva žena koja je preletjela Atlantski okean, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Eerhartova je preko radio-stanice poručila da ne može da pronađe pistu, što je i njena posljednja poruka. Ostrvo Howland bilo je posljednja stanica za dosipanje goriva prije nego što odleti ka Honoluluu i okonča putovanje u Oacklandu u Californiji.

Ekspedicija će krenuti sa Havaja 2. jula, čime će biti obilježeno 75 godina od kako je Eerhartova poslala posljednju poruku.

Tim entuzijasta iz Međunarodne grupe za pronalazak istorijskih letjelica (Tigar) izradila je planove za ekspediciju koja ima i podršku State Departmenta. Stručnjaci će koristiti visoku tehnologiju da bi pretražili podvodne litice sa zapadne strane padine grebena kod ostrva Nikumaroro.

Nikumaroro je nekadašnja britanska kolonija, a danas je dio Republike Kiribati.

"Naš cilj je da sprovedemo temeljnu pretragu oblasti na kojoj smatramo da se najvjerovatnije nalazi olupina aviona Amelije Eerhart", navodi se u saopštenju ekspedicije.

Stručnjaci navode da je veći dio letjelice najverovatnije nestao tokom godina, ali istraživači vjeruju da bi neki ključni elementi, poput motora "Prat and Whitney", i danas mogli da budu na mjestu gdje je avion prije 75 godina pao.