Zanimljivosti
0

U potrazi za znanjem: Kurs pismenosti u toaletu

Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
Uprava grada Kavat u Turskoj omogućila je uposleniku koji nadgleda rad toaleta na autobuskoj stanici kurs opismenjavanja na radnom mjestu.

Naime, općina je donijela odluku da 32-godišnji Nuri Uzunoglu, koji ne zna čitati i pisati, i ima problema sa sluhom, kurs opismenjavanja pohađa na radnom mjestu zbog nemogućnosti u toku dana odlazi na kurs u Centar za obrazovanje u tom gradu.

Nuri je izrazio želju da nauči čitati i pisati te mu je općina omogućila da kurs opismenjavanja može pohađati na radnom mjestu, u jednoj sobici pored toaleta na autobuskoj stanici gdje je trenutno zaposlen.

Inače, zvaničnici grada Kavat nastoje da svaki stanovnik u tom gradu naući čitati i pisati te su stoga i Nuriju izišli u susret.

Direktor Centra za obrazovanje Halit Kamci za agenciju Anadolija je kazao da je općina pokrenula projekat kojim se želi omogućiti svim građanim da nauće čitati i pisati.

“Nuri nam je došao sa zahtjevom da želi naučiti čitati i pisati. Ali kada je rekao da ne može napustiti radno mjesto kako bi došao u naš centar na časove odlučili smo mu naći nastavnika kako bi na radnom mjestu pohađao časove pisanja i čitanja. Kurs traje 120 sati i na kraju će dobiti certifikat”, kazao je Kamci.

Istakao je da je ovo prvi put da časove pismenosti izvode u toaletu, iako se prije dešavalo da časove izvode van kuća, u parkovima itd.

Nurijev čitelj Kamil Aydin kazao je kako je njegov đak dosad značajno napredovao. “U početku je imao problem sa sluhom, pa smo mu kupili slušni aparat. Sada čuje oko 30 posto. Također, već sada, nakom mjesec dana kursa, izgovara i neke riječi, a naučio je brojeve i slova”, kazao je Aydin.

Nuri Uzunoglu je ispričao da je napustio školu u djetinjstvu te tako nikada nije ni naučio pisati i čitati.