Završeno renoviranje
549

U Pompejima se uskoro za javnost otvara kiosk brze hrane i pića star 2.000 godina

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kiosk brze hrane i pića star 2.000 godina, koji su arheolozi prošle godine iskopali na ulicama drevnog rimskog grada Pompeja, ovog ljeta se nakon renoviranja otvara za javnost.

Britanski Telegraph je izvijestio da je otvaranje zakazano za 12. august.

Kiosk i okolina otkriveni su prošle godine na lokalitetu Regio V arheološkog parka. Nekada je svojim rimskim kupcima nudio kulinarske poslastice uključujući svinjetinu, ribu, puževe i govedinu, čiji su tragovi pronađeni na tom mjestu.

Pronađeni su i fragmenti pačjih kostiju, kao i zdrobljena fava zrna, koji su korišteni za promjenu okusa vina.

Na tom su mjestu pronađeni i drugi pribor za kuhanje, uključujući brončanu zdjelu za piće, keramičke zdjele i boce za vino.

Kiosk, ukrašen freskama jarkih boja sa dubokim kružnim držačima za tegle, prvi je od ukupno 80 pronađenih koji se nalazi u dobrom stanju, s obzirom na starost.

[TWITTER]1423632179184218122[/TWITTER]

"Osim što svjedoči o svakodnevnom životu u Pompejima, mogućnosti analize koje pruža ovaj kiosk iznimne su jer smo po prvi put iskopali jedno nalazište u potpunosti", rekao je Massimo Osanna, generalni direktor Arheološkog parka Pompeji, prema The Guardianu.

Pompeji su zatrpani pepelom kada je Vezuv eruptirao 79. godine nove ere, ubivši između 2.000 i 15.000 ljudi. Budući da su njegove ruševine otkrivene u 16. stoljeću, arheolozi su iskopali oko dvije trećine nalazišta.