Potpuno očuvan
200

U Pompejima iskopan drevni restoran brze hrane

M. G.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Danas je u Italiji završeno iskopavanje restorana brze hrane u Pompejima, koji pomaže u otkrivanju jela koja su bila popularna među građanima drevnog rimskog grada koji su voljeli jesti vani.

Dugogodišnji šef arheološkog parka Pompeji, Massimo Osanna, rekao je u subotu da je, dok je u Pompejima pronađeno oko 80 restorana brze hrane, ovo je prvi put da su pronašli jedan, koji je u ponudi imao i topla jela, u tako dobrom stanju. Restorani tog tipa, koji su imali mogućnost čuvanja jela toplim poznata su kao termopolij.

Segment šanka za brzu hranu djelomično je iskopan 2019. godine tokom radova na obnavljanju ruševina Pompeja. Od tada su arheolozi nastavili kopati, otkrivajući višestrani pult s tipičnim širokim rupama umetnutim u njegov vrh. Pult je sadržavao duboke posude za vruću hranu.

Stručnjaci i dalje analiziraju ostatke nalazišta oslikane freskama s likom morske nimfe koja jaše konja. Slike dvije naopako postavljene patke i pijetla, čije je perje obojeno tipičnom živom bojom poznatom kao pompejska crvena, također su uljepšale restoran i vjerovatno poslužile za oglašavanje jelovnika.

Na drugoj je freski prikazan pas na povodcu. Vulgarni grafiti bili su ispisani na okviru slike.

Kako prenosi AP, antropolog Valeria Amoretti rekla je da "prve analize potvrđuju kako naslikane slike predstavljaju, barem djelomice, hranu i piće koje se prodaju unutra." U njenoj izjavi se navodi da je u jednom od kontejnera pronađen ostatak kostiju patke, zajedno s ostacima koza, svinja, riba i puževa. Na dnu posude za vino nalazili su se tragovi mljevenog graha fave, koji se u davna vremena vinu dodavao radi okusa i radi osvjetljavanja boje, kaže Amoretti.

"Znamo šta su jeli tog dana", rekla misleći na dan uništenja Pompeja 79. godine. Hrana ostaje naznačena "ono što je popularno među običnim narodom", dodala je, napominjući da mjesta za uličnu hranu nije posjećivala rimska elita.

Jedno iznenađujuće otkriće bio je cjelovit kostur psa. Otkriće je interesantno jer nije bio riječ o "velikom, mišićavom psu poput onog naslikanom na pultu, već o izuzetno malom primjeru" odraslog psa, čija je visina bila 20 do 25 centimetara Prilično je rijetko, navodi Amoretti, pronaći ostatke iz starih vremena takvih malih pasa, otkrića koja "svjedoče o selektivnom uzgoju u rimskoj epohi da bi se dobio ovaj rezultat".

Otkriveni su i bronzani lonac, devet amfora, koje su u rimsko doba bile popularni spremnici za hranu, nekoliko tikvica i keramička posuda za ulje.

Uspješni ugostitelji znaju da dobra lokacija može biti presudna, a čini se da je operater ove drevne brze hrane pronašao dobro mjesto. Osanna je primijetila da se odmah ispred nalazio mali trg sa fontanom, a u blizini je bio još jedan termopolij.

Pompeji su uništeni vulkanskom erupcijom Vezuva, koji se nalazi u blizini današnjeg Napulja. Većina drevnog grada još uvijek leži neiskopana. Ovo je jedna od najpopularnijih talijanskih turističkih atrakcija.

Ljudski ostaci su takođe otkriveni u iskopavanju ugostiteljskog objekta.