Zanimljivosti
20

U parlamentu šest puta spomenula muški spolni organ i osvojila nagradu za govor godine

Klix.ba
Konzervativna britanska poslanica Penny Mordaunt održala je govor u parlamentu koji će se dugo spominjati, a koji će i sama zapamtiti jer je proglašen Govorom godine.

Mordaunt je govorila o dobrobiti peradi u Donjem domu Parlamenta i tokom svog govora šest puta spomenula riječ "patka" koja se u Engleskoj koristi kao sleng za muški spolni organ.

Penny Mordaunt uradila je to zbog opklade s prijateljima. Osim "patke" spomenula i "jaja" (engl. laid) pet puta. Priznala je "krivicu" u sobi punoj novinara kada je uzimala nagradu za Govor godine magazina The Spectator. Kazala je kako osjeća pomalo "prevareno" jer nije primila nagradu za "govor na koji je potrošila sate da ga sastavi već zbog toga što je spominjala muške genitalije u njemu".

"Kada sam bila u Dartmouthu radeći trening za rezerviste neki od mojih vojnih službenika smatrali su da bi bilo dobro prekinuti ženstvenost u treningu i koristiti vulgarne riječi koje sam izgovarala vrišteći. Sretna sam što mogu reći da nisu uspjeli u tome. No, tokom večere koja je održana na kraju kursa kažnjena sam zbog manjeg prekršaja i za kaznu sam morala izgovoriti određenu riječ u Parlamentu i spomenuti imena službenika koji su prisutni", rekla je Penny.

U govoru je sklopila rečenice poput: "Mnogi birači su se interesovali za pitanje dobrobiti kokoški i 'pataka' (engl. cock)…” i "Da zbog 'patke' ne zaboravimo na dobrobit kokošaka…".

No, njen govor je naišao na kritike: "Ona mora shvatiti da Donji dom nije reality show. Javnost očekuje debate o ozbiljnim temama", rekla je poslanica Kate Hoey.

Penny je kazala da joj je žao ako je uvrijedila nekoga, te da je, ako žele, kazne zbog toga.