Jedinstven objekt
12

U neprofitnom restoranu u Denveru večera počinje bosanskom mezom, a završava hurmašicama

Klix.ba
Foto: Andy Cross, The Denver Post
Foto: Andy Cross, The Denver Post
Jednom mjesečno u inkubatoru hrane Comal Heritage, unutar industrijske trpezarije koja je prekrivena slikama Malale Yousafzai i Fride Kahlo, neprofitni restoran otvara svoja vrata i nudi večeru na kojoj se služe tradicionalna jela od Bliskog istoka do Meksika.

Na ovim večerama jede se dobra hrana, pije vino i vode promišljeni razgovori, piše The Denver Post.

Comal je otvoren prije dvije i po godine, kada se oko 15 imigrantskih kuhara okupilo kako bi pripremilo ručak u susjedstvu. Tada su pripremili svinjski estofado, tacos de carne asada, juneći doner i hindi salatu.

Ovaj neprofitni restoran obučava kuhare kako bi pokrenuli vlastiti ugostiteljski objekt, trgovinu hranom i restorane širom grada.

"Ne znam zašto nije bilo ovakve stvari prije nego li se Comal otvorio. Ovim domaćicama je trebalo dati priliku jer su sigurno bolje kuharice od profersionalaca", rekao je kuhar Tim Bender.

Na večeri koja se održala u martu obrok je počeo mezom od suhog mesa i raznih sireva te zeljanicom. Potom je poslužena sezonska salata, leblebije i supa harira od paradajza koja je porijeklom iz Sirije. Meksička birria de res poslužena je s domaćim kukuruznim tortiljama. A za desert se služe hurmašice natopljene agdom i limunom.

"U našem restoranu imamo bosansku, sirijsku, američku i meksičku kuhinju i sve vrste alkoholnih pića", rekao je Bender na početku večere dok je objašnjavao ponudu hrane i pića.

Amina Memić, koja je emigrirala u Sjedinjene Države prije 11 godina iz Bosne, prvi put je prisustvovala večeri u Comalu i to za njen rođendan. Ona u Denveru pravi pite i to je svojevrstan način povezivanja sa zemljom. Na obrok je povela muža i dva sina i donijela tradicionalni pladanj bosanske meze.

"Nisam učinila ništa posebno. Hranu kuham svaki dan. Zaista sam pripremila ovaj obrok dok sam kuhala za svoju porodicu", rekla je Memić o svom doprinosu.

Sara Nassr koja je porijeklom iz Sirije Comalu se pridružila kako bi se njena majka, koja sanja da će otvoriti restoran, uključila u program.

Foto: Andy Cross, The Denver Post
Foto: Andy Cross, The Denver Post

"Moji roditelji proveli su svoj život samo preživljavajući ili pomažući djeci da prežive. Htjela sam im pomoći da počnu ispočetka. Volim dolaziti ovdje, ovo je moja porodica", rekla je Sara koja je u Comal počela dolaziti sa svojom mamom.

Ona je za večeru napravila harira supu koja nije teška i savršena je za prekidanje ramazanskog posta. Kuharica Erika Rojas pripremila je svoj omiljeni paprikaš koji je na ovoj večeri bio glavno jelo.

Sharon McCreary koja sarađuje s izbjeglicama kazala je da žene doživljavaju preseljenje mnogo drugačije nego bilo ko drugi u porodici jer se od žena očekuje da nastave dalje. Do sada je Comal pomogao troje izbjeglica da pokrenu vlastitu prehrambenu djelatnost. Svi oni koji su probali hranu u Comalu jednako su dobri i možda čak i bolji od ostalih restorana u Denveru.