Sagrađena 1903. godine
260

U blizini Subotice se prodaje Titova vila, cijena 800.000 eura

V. K.
Titova vila u blizini Subotice (Foto: RAS Srbija)
Titova vila u blizini Subotice (Foto: RAS Srbija)
Konen vila na Paliću, mjestu koje se nalazi nedaleko od Subotice u Srbiji, objekat je koji je još poznat i pod imenom Titova vila, a proteklih nekoliko dana ponovo je dospio u fokus javnosti s obzirom da je stavljen na prodaju.

Prema pisanjima medija u Srbiji, poznata Titova vila procijenjena je na 800.000 eura, a sagrađena je još davne 1903. godine, dok je od 1946. postala nacionalno dobro.

Iako je nekadašnji predsjednik Jugoslavija Josip Broz Tito u ovom objektu boravio samo jednom, vila je i nakon nekoliko decenija ostala prepoznatljiva po ovom imenu.

"Tokom 1960. godine Tito je bio u trodnevnoj posjeti Subotici, posjetio je Palić. Nakon njegovog odlaska, vila je i dalje nastavila da se zove Titovom. Svako mjesto u Jugoslaviji imalo je Titovu kuću gdje je on mogao da dođe da boravi" rekao je Dejan Mrkić iz Historijskog arhiva Subotica, prenosi Kurir.

Inače, lokalna samouprava je ovu vilu koristila za smještaj brojnih kulturnih stvaralaca. Između ostalog, određeni period su u njoj boravili Antonije isaković, Oskar Davičo, Rade Šerbedžija i Milan Konjović.

"Lokalna samouprava koristila je vilu i za smještaj poznatih kulturnih stvaralaca. Tako su kroz nju prošli mnogi kao što su Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović. Također, pisac Dobrica Ćosić upravo je u ovoj vili napisao djela 'Deobe' i 'Koreni'", prenose lokalni mediji.

Inače, ovu vilu je još 1903. godine sagradio njemački industrijalac jevrejskog porijekla Vilim Konen. Posjedovao je nekoliko fabrika i stanova u Subotici, kuće u Novom Sadu i Beogradu te dvije vile na Paliću.

Nakon Drugog svjetskog rata, sva imovina Vilima Konena je nacionalizovana zbog saradnje s okupatorima uprkos tvrdnjama da je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilačkom pokretu.