Nezahvalni sin
0

Tužio roditelje zbog ukidanja džeparca

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvedesetpetogodišnji mladić iz Andaluzije na jugu Španije tužio je sudu roditelje jer su mu oni zaprijetili ukidanjem džeparca ukoliko se ne zaposli.

Mladić je od suda tražio da njegovim roditeljima naredi da mu mjesečno isplaćuju džeparac u iznosu od 400 eura.

Međutim, sudija iz grada Malaga donio je odluku da mladić, koji je diplomirani pravnik, napusti roditeljsku kuću u roku od 30 dana i da nauči da se stara o sebi.

Analitičari navode da bi ova sudska odluka mogla da izazove šokiranost u Španiji, gdje nije neuobičajeno da potomci ostaju u roditeljskim kućama sve do kasnih tridesetih godina.

Britanski dnevnik navodi da mladić, koji nije imenovan, predstavlja generaciju "ni-ni" - pošto većina njegovih vršnjaka niti radi niti studira - u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti u Španiji veća od 20 posto.

Stopa nezaposlenosti mladih u Španiji je najviša u EU sa 43 posto, što je više nego dvostruko od prosjeka.

Jedan od pet Španaca mlađih od 30 godina još traži prvo zaposlenje a skoro polovina je na kraktoročnim ugovorima od manje od šest mjeseci.
Sudija je donio odluku da je mladić "Sposoban da radi" i da ne može da očekuje od roditelja da ga izdržavaju, mada su oni preuzeli mjesečno uplaćivanje rata za njegov automobil.

Međutim, sudija je i roditeljima rekao da sinu uplaćuju 200 eura mjesečno u naredne dvije godine "kako bi mu pomogli u emancipaciji".