Smiješna kompilacija
9

Trump vs. Obama: Staloženo i rječito nasuprot senzacionaličkog hvalisanja

A. P.
Mnogi koji su proteklih dana gledali i slušali na koji način je američki predsjednik Donald Trump saopštio vijest o ubistvu vođe IDIL-a Abu Bakra al-Bagdadija vjerovatno su se prisjetili kako je to izgledalo u vrijeme mandata njegovog prethodnika Baracka Obame. Poznati TV voditelj Jimmy Kimmel napravio je kompilaciju ovih objava, što je istovremeno bilo presmiješno, ali i pretužno.

Kratki, smireni tonovi u Obaminom govoru iz 2011. godine dok je saopštavao da je ubijen Osama bin Laden potpuno su drugačiji od senzacionalističkog nastupa aktuelnog predsjednika SAD-a koji se hvalio da je vođa IDIL-a "umro kao pas" i da su američke snage bile pametne pa nisu pokucale na ulazna vrata tokom akcije.

"Ovo zaista ne bi trebalo biti smiješno, ali ako se ne nasmijem, zaplakat ću", napisao je jedan od korisnika Twittera dijeleći ovaj video. Drugi je napisao kako mu nedostaje razuman predsjednik sa artikulisanim izjavama.

Barack Obama i Donald Trump
Barack Obama i Donald Trump

"Zaista je teško vjerovati da je ovo stvarnost u kojoj živimo", kazao je drugi komentator.

"Kad je Obama u TV obraćanju saopštavao da je Bin Laden ubijen, govorio je 9,5 minuta. Trump je jučer ovome posvetio 48 minuta", kazao je Kimmel prije objave komplikacije.

"Bilo je puno pucnjave i eksplozija, nisu mu čak ni ušli na prednja vrata. Znate, pomislili biste da se tuda ulazi. Kad ste normalna osoba, kažete: Kuc, kuc. Mogu li ući?", nabrajao je Trump. "Umro je kao pas".

Kasnije je, govoreći o jednom psu koji je povrijeđen u operacijama u Siriji koje su prethodile Al-Bagdadijevom ubistvu rekao da je bio "lijep i talentovan pas".

Za razliku od Obame koji je zahvalio vojnicima koji su izveli operaciju, Trump je rekao: "A ja ne preuzimam nikakve zasluge za ovo. I to je OK. Nikad to ne radim. Ali evo nas", poručio je ponavljajući tvrdnju da je napisao knjigu koja predviđa uspon Bin Ladena prije terorističkih napada 11. septembra 2011. godine.

Obama je na kraju svog govora poručio: "Neka vas Bog blagoslovi i neka Bog blagoslovi Sjedinjene Države", dok je Trump u komplikaciji kazao: "I ja pišem knjigu. Mislim da sam ih napisao 12. Sve je prošlo vrlo dobro".