Zanimljivosti
0

Treći spol - opcija na nepalskom popisu stanovništva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nepal se priprema obaviti prvi nacionalni popis stanovništva koji će omogućiti njegovim stanovnicima da se izjasne kao pripadnici "trećeg spola", kazali su zvaničnici u nedjelju.

Centralni statistički ured (CBS) saopćio je da će popis prvi put omogućiti transrodnim osobama da se registruju drugačije od muškaraca i žena, prenosi Deutsche Presse Agentur.

"U prošlosti smo pod spolom imali samo dvije opcije, muškarce i žene", kazao je direktor ureda Bikash Bista. "S novom odrednicom treći spol će također moći dobiti državljanstvo", dodao je on.

Himalajska nacija, koja broji 28 miliona stanovnika, nacionalni popis obavlja svakih 10 godina. Centralni statistički ured navodi da u iduća dva mjeseca namjerava obaviti popis, a da će rezultati biti saopćeni u maju.

Transrodne osobe u Nepalu već duže vrijeme zahtijevaju lakši put do državljanstva za seksualne manjine.

"Već duže vremena zahtijevamo pravo na državljanstvo za transrodne osobe, za dobrobit identiteta individua u društvu", kazao je Sunil Babu Pant, prvi nepalski gay parlamentarac i aktivist za prava homoseksualnih osoba.

"Svako treba biti prepoznat u društvu na osnovu seksualne orijentacije", dodao je on.

Nepalski viši sud zagarantirao je pravo na državljanstvo seksualnim manjinama 2007. godine, postavši tako, nakon Indije, druga zemlja u južnoj Aziji s takvim zakonom.

Ipak, oni koji su tražili uvjerenje o državljanstvu kažu da su birokratske zavrzlame ograničile dobivanje ovog dokumenta.