Negodovanje zbog diskriminacije
0

Transrodna žena traži da nastavi takmičenje za Miss Universe

Klix.ba
Jenna Talackova
Jenna Talackova
Zabrana transrodnoj ženi iz Kanade da nastavi takmičenje za titulu Miss Universe će možda biti ukinuta nakon nezadovoljstva javnosti zbog diskriminacije. Jennu Talackovu (23) su diskvalifikovali čelnici organizacije, iako je dospjela među 61 finalisticu, jer je Jenna rođena kao muškarac.

Pravila takmičenja na čijem je čelu Donald Trump su jasna, takmičiti se mogu žene koje su i rođene kao žene. Jenna, koja je iz Vancouvera, je rođena kao muškarac, a pol je promijenila prije četiri godine.

"Ja ispunjavam uslove da u Kanadi budem legalno priznata kao žena. Također ispunjavam uslove u mnogim drugim međunarodnim organizacijama", rekla je Jenna na konferenciji u Los Angelesu, prenosi portal Telegraph. Jenna je angažovala pravnicu iz New Yorka Gloriju Allred, koja je poznata po zastupanju mnogih slavnih ličnosti.

Diskvalifikacija Talackove je prouzrokovala talas nezadovoljstva širom svijeta i pitanje koje svi postavljaju je da li čelnici Miss Universe imaju pravo određivati ko je žena? Talackova nije ni pokušala sakriti da je promijenila pol, jer je učestvovala u Miss International Competition na Tajlandu, izboru najljepših transrodnih i transseksualnih žena.

Profesorica Patrizia Gentile sa Univerziteta Carleton u Otawi, koja je napisala doktorsku disertaciju o takmičenjima ljepote, je napisala da je diskvalifikacija Jenne slična nekadašnjem isključivanju crnaca i Jevreja. Sa konzervativne strane, potpredsjednica organizacije Prave žene Kanade je rekla da su čelnici bili samo racionalni u zabrani nastavka takmičenja Talackovoj.