Izbor za Miss Universe
0

Kanađanka izbačena iz takmičenja zato što je rođena kao dječak

Sarajevo-x.com
Jenna Talackova
Jenna Talackova
Organizatori izbora za Miss Universe Kanade odlučili su iz takmičenja izbaciti Jennu Talackovu nakon što je otkriveno da zanosna plavuša rođena kao muškarac te da se podvrgla operaciji promjene spola.

Iako su je opisali kao "pravu devojku", organizatori su Talackovu diskvalificirali uz obrazloženje da je uslov za učešće na takmičenju da su devojke na rođenju bile ženskog spola.

Prema riječima Denisa Davile, nacionalnog direktora izbora ljepote, Kanađanka je u svojoj prijavi napisala da je rođena kao žena prekršivši jedno od osnovnih pravila takmičenja. No, nakon što je sumnjičavi Davila djevojku upitao da li se podvrgla promjeni spola, ona je priznala.

"Ona se osjeća kao djevojka i ona to i jeste. Nije očekivala da će ljudi to dovoditi u pitanje. Nadala se da ćemo je primiti natrag u takmičenje, ali pravila su veoma jasna i nema šansi za njen povratak", kazao je Davila.

No, mnogima se ova odluka organizatora nije svidjela. Društvene mreže su preplavljene grupama podrške za Jennu Talackovu koja je kazala da se osjeća kao djevojčica od svoje četvrte godine, a operaciji promjene spola se podvrgla u 19. godini.