Mlada i opasna
86

Titova ljubavnica Davorjanka Zdenka Paunović bila je strah i trepet za cijelu Jugoslaviju

Piše: M. N.
Za Josipa Broza Tita su govorili da je bio veliki šarmer, a da su njegove najveće strasti bile lov i lijepe žene. Jedna žena obilježila je njegov život kao najveća ljubav i strast - Davorjanka Zdenka Paunović.

Počela je kao Titova sekretarka koja je radila u njegovom kabinetu na samom početku Drugog svjetskog rata. Studentica francuskog jezika, koja je govorila još dva jezika i bila iz bogate porodice, provela je cijeli rat uz Tita, a posao je prerastao u intimna druženja i ljubav.

S njim je išla na ratne linije, u rovove, spavala na zemlji, pješačila kilometrima, boravila u pećinama tokom bombardovanja, bila na tajnim zadacima i mijenjala identitet.

Blic.tv objavio je kratki dokumentarni film u kojem su historičari, članovi porodice i novinari govorili o ovoj snažnoj i lijepo ženi koja je ostavila duboki trag u historiji, ali i koja je ujedno bila najomraženija jer su je se mnogi plašili.

Davorjanka je imala klasičnu ljepotu koju je Tito očekivao od žena. Prva godina ljubavi je bila i godina svađa. Živjeli su u partizanskim logorima gdje nije bilo klasičnih zidova, pa se sve čulo. Kada je na sastanak stigao šef slovenačke delegacije Franc Leskošek u kabinetu nije bilo nikoga, ali su se iz susjedne prostorije čuli škripa i krici. Vratili su se nakon sat vremena i zatekli Tita veoma raspoloženog koji im je rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam završavao neke važne i neodložne poslove".

No i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom osobnom pratitelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savjetovao: "Druže Tito, ja bi nju strijeljao!".

Nazivana je Titovom ljubavnicom jer je on već imao nevjenčanu suprugu Hertu Haas s kojom je imao sina Aleksandra. Nakon oslobođenja teritorije, Haas je uspjela doći do Tita u glavni štab, ali je tada uvidjela da on živi s Davrojankom.

Za Davorjanku se govorilo da je stravična osoba pred kojom se svi plaše govoriti jer je imala veliki utjecaj na Tita i njegove odluke, te je "skresala" mnoge ambicije ljudi okolo njega.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Koliki je njen utjecaj bio govori i podatak da je jednom sazvana sastanak najužeg partijskog rukovodstva a tema je bila samo ona. Tada im je Tito rekao: "Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu".

Prema zvaničnoj verziji Davorjanka je preminula od tuberkuloze u 25. godini, ali postojale su razne špekulacije. Tito je odlučio da je sahrane u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav. Pored nje je sahranio konja i psa.

Iako je bila bitan di njegovog života, Davorjanku više niko nikada nije spomenuo, a njeno mjesto je zauzela Jovanka.

Roditelji su na svaku godišnjicu posjećivali njen grob, ali Tita nikada nije bilo.