Zanimljivosti
46

Tinejdžerka napravila aplikaciju protiv zlostavljanja u školi

Klix.ba
Natalie Hampton pokazuje aplikaciju/ Photo: Carolyn Hampton
Natalie Hampton pokazuje aplikaciju/ Photo: Carolyn Hampton
Zlostavljanje u školskim danima može imati različite forme i oblike. Jedan od njih je izolacija i ignorisanje osobe, koje ponekad može dovesti do ozbiljnih psihičkih problema. Jedna djevojčica razvila je mobilnu aplikaciju kako bi bilo manje ovakvog ponašanja.

Natalie Hampton je u sedmom razredu došla u novu školu, privatnu instituciju u Los Angelesu. Iako ranije nije imala problema s uklapanjem u društvo, u ovoj školi nije bila dobro prihvaćena. Nije bila pozivana na društvena okupljanja, ručak je jela sama, a nazivali su je svakakvim imenima te čak i fizički napadali. Govorili su joj da je ružna i da nikada neće imati prijatelje, a prijetili su joj i da će je ubiti.

Natalie o ovome nije govorila nikome, jer se bojala osvete. Prestala je jesti i spavati, a anksioznost je došla do te tačke da je završila u bolnici.

Sada je Natalie šesnaestogodišnjakinja koja se u srednjoj školi odlično snalazi. Međutim, iskustvo dvije teške godine u prijašnjoj školi nije zaboravila. Kako se to više ne bi nikome drugome desilo, srednjoškolka je napravila mobilnu aplikaciju koja bi mogla pomoći da se smanji izolacija učenika u osnovnim i srednjim školama.

Aplikacija se zove "Sit With Us" (Sjedi s nama) i povezuje učenike koji u vrijeme ručka imaju slobodno mjesto za stolom i one koji nemaju gdje sjesti. Učenici koji se prijave da nude mjesto za stolom Natalie je nazvala "ambasadorima", a prilikom prijave preuzmu odgovornost da će se fino ponašati prema osobi koja sjedne s njima.

"Možda je ručak mala stvar, ali ja mislim da su ovakvi mali koraci ono što školu čini inkluzivnijom", rekla je Natalie.

Natalie i njena mama Carolyn Hampton imaju ugovorene sastanke sa mnoštvom uprava škola koje su zainteresovane da aplikaciju uvedu u svoje institucije.

Šesnaestogodišnjakinja kaže da se smatra veoma sretnom što je dobila šansu da svoju priču podijeli sa drugim ljudima i teško iskustvo pretvori u nešto pozitivno.