Rio de Janeiro
0

Telefonska linija za pomoć iz gramatike

Sarajevo-x.com
Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: AP)
Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: AP)
Brazilski grad Rio de Janeiro uspostavio je svoju prvu telefonsku liniju za pomoć građanima koji imaju nedoumice u vezi s gramatikom. Telefonska linija otvorena je da bi pomogla ljudima koji imaju probleme pri korištenju portugalskog, službenog jezika u Brazilu, javlja BBC.

Stručnjaci će odgovarati na pitanja kao što su pravilno pisanje i korištenje akcenta u portugalskom. Brazilci su veoma osjetljivi kada su u pitanju gramatičke greške, koje se smatraju nedostatkom obrazovanja.

Prema pisanju tamošnje štampe, osam stručnjaka za jezik biti će dostupno od ponedjeljka do petka da bi odgovarali na pitanja iz gramatike.

"Ovo će biti efikasan način da se otklone sumnje oko pravilnog načina korištenja portugalskog jezika", rekao je pukovnik Jairo Souza Santos, član gradskog vijeća Rio de Janeira. "Dobro poznavanje jezika je od vitalne važnosti u obrazovanju i na poslu".

Tema o pravilnom pričanju posebno je tretirana za vrijeme predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, čije su česte gramatičke greške bile izvor stida nekim Brazilcima, iako drugi misle da se treba ponositi čovjekom koji je uspio postati predsjednik, a nije naučio čitati do svoje desete godine.

Servis u Riju je zapravo reaktivirana telefonska linija pokrenuta prije 30 godina u brazilskom gradu Fortaleza.