Zanimljivosti
0

Tajni život golubova u New Yorku

Klix.ba
Fotograf divljih životinja u urbanim sredinama, Abian Sacks iz New Yorka, ilustrirao je svoju ljubav ka golubovima snimivši kolekciju od preko 500 fotografija.

Sacks je išao do krajnjih granica kako bi snimio ove gradske ptice u njihovom najprirodnijem okruženju te se penjao po požarnim stepenicama ili krovovima nebodera.

Iako mnogi golubove smatraju "letećim pacovima" i gradskim štetočinama, Abian smatra da se radi o divnim pticama i oduševljen je njihovim načinom života.

Smatra se da u New Yorku živi više od milion golubova.

"Ljudi su me prekidali da me pitaju šta fotografišem i nisu shvataali kako neko može fotografisati ptice koje nisu zaatvorene u nekom zoo vrtu. Čak su mi nekoliko puta i zvali policiju dok sam fotografisao u svojoj ulici. Mislim da su golubovi poput nas, pravi gradski stanovnic", ispričao je Sacks.

Sacks je svoj život posvetio fotografisanju golubova i nada se da će svoju novu kolekciju pokazati ljudima širom svijeta.

"Počeo sam sa fotografisanjem ptica grabljivica u susjedstvu, uz pomoć mobitela i dvogleda. Bio sam šokiran da takvi grabljivci mogu da žive u urbanoj sredini i morao sam to da dokažem. Kasnije sam prešao na golubove. Oni su izuzetni letači, uvijek na oprezu zbog grabljivaca i moraju da rade zajedno kako bi izbjegli ove prijetnje", kazao je Sacks.