{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska svake godine u kanalizacijama izgubi više od 43 kilograma zlata

11.10.2017. u 19:10
388
66
Švicarska svake godine u kanalizacijama izgubi više od 43 kilograma zlata
388
Švicarska svake godine u kanalizacijama izgubi više od 43 kilograma zlata
Ilustracija
Švicarski naučnici otkrili su kako svake godine u kanalizacijama u ovoj zemlji propadne više od 43 kilograma zlata, u vrijednosti blizu 1,8 miliona dolara.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema izvještaju švicarskog Federalnog instituta za vodne nauke i tehnologiju, zlato se navodno gubi u mulju i otpadu koji prolazi kroz kanalizacije državnih postrojenja za tretman otpada. U prosjeku, blizu 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švicarske rafinerije.

Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem dijelu zemlje. Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi zlato iz kanalizacije. Na primjer, u gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama bile bi dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.

Pored zlata, u mulju je pronađeno i blizu 3.000 kilograma srebra te drugih metala poput tantala i germanija koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru.

Ova istraživanja provedena su na 64 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švicarske. Ujedno, ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su provedena u švicarskim gradovima.

Vlasti u Švicarskoj još nisu odlučile šta će uraditi sa zlatom u kanalizacijama, ali sigurno je kako neće dozvoliti da propada ovaj skupocjeni plemeniti metal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: