Zanimljivosti
19

Sud odlučio: Čimpanza nije osoba jer ne može biti odgovorna za svoje postupke

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u New Yorku odlučio je da čimpanze ne mogu imati ista prava kao ljudi i njihovi ih vlasnici nisu dužni osloboditi.

Tročlano sudsko vijeće donijelo je jedinstvenu odluku da se čimpanzi Tommyju, koji živi sam u zatočeništvu, ne može dodijeliti "legalno svojstvo ličnosti".

"Koliko je poznato u pravnoj teoriji, osoba je svako biće kojem zakon dodijeli karakteristike prava i dužnosti. Čimpanze, za razliku od ljudi, ne mogu nositi bilo kakve dužnosti, biti podložne društvenoj odgovornosti, niti mogu biti legalno smatrane odgovornima za svoje postupke", stoji u obrazloženju suda koje dalje zaključuje da ne bi bilo uredu takvom biću dati status ličnosti ili osobe.

Advokat organizacije Nonhuman Rights Project (NRP) Steven Wise rekao je da neće odustati te da će uskoro otpočeti slične parnice sa vlastima u drugim američkim državama. S druge strane NRP će podnijeti žalbu na posljednju odluku suda.

Vlasnik čimpanze Patrick Lavery zadovoljan je presudom.

"Ne bih mogao zamisliti da bilo koji sud takav status dodijeli nekoj životinji. Ukoliko jedna životinja bude proglašena osobom, onda sve osobe mogu biti proglašene osobama, a to bi otvorilo Pandorinu kutiju", rekao je Lavery.

Sud nije našao dokaze da vlasnik zlostavlja ili na loš način tretira Tommyja koji ima oko 40 godina i koji živi u prostoru sa sedam "soba".