Stručnjaci dokazali da zaista "svi putevi vode u Rim"

Klix.ba
15.12.2015. u 09:59
0
5
Stručnjaci dokazali da zaista "svi putevi vode u Rim"
0
1/5
2/5
3/5
4/5 SAD
5/5
Svi putevi možda tehnički ne vode u Rim, ali ako ste u Evropi shvatit će te da većina njih zaista i vodi.
U novom grafičkom prikazu dizajneri Philipp Schmitt, Benedikt Gross i Raphael Reimann pokušali su odgovoriti na pitanje: Dali svi putevi zaista vode u glavni grad Italije?

Kako bi pronašli odgovor dizajneri su podijelili cijelu Evropu na 486.713 ćelija. Svala ćelija predstavlja početnu tačku puta koji završava u Rimu. Potom su koristili mašinu za određivanje puta GraphHopper i podatke sa autocesta iz Open Street Mapa kako bi napravili algoritam koji računa najbržu ruku između svih početnih ćelija i Rima.

Kada su mapirali sve rute, Schmitt i njegov tim su kombinovali svoje podatke kako bi vidjeli koja je autocesta najprometnija. Oni koji se često koriste ucrtani su tamnijom bojom. Rezultat će vas iznenaditi.

Isto su napravili i za Sjedinjene Američke Države koje imaju 10 gradova s nazivom "Rim".

"Kako se vidi na slici, Rimovi su u SAD-u na istočnom dijelu. Kada pogledamo to zajedno s mrežom ruta navodi nas na špekuliranje o evropskom naseljavanju SAD-a", rekao je Schmitt.

S obzirom da skoro na svim kontinentima imate grad koji se zove Rim, onda se može potvrditi istinitost rečenice: "Svi putevi vode u Rim".


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: